Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група КВС,

...
Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група КВС,
Коментари Харесай

ОББ представя иновативен агро калкулатор на въглеродните емисии

Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група КВС, създаде неповторим за България цифров инструмент за резистентност в бранш Земеделие - ОББ Агро калкулатор на въглеродните излъчвания, който непосредствено и изцяло гратис e наличен на уеб страницата на банката. Иновативната услуга разрешава на всички аграрни производители, клиенти и неклиенти на финансовата институция, в няколко лесни стъпки да създадат пресмятане на въглеродния отпечатък на стопанствата си – парниковите газове от активността им, в еквивалент на въглероден двуокис

Въз основа на базови индикатори, напълно онлайн, пресмята емисионния отпечатък от селскостопанските действия и генерира самостоятелен отчет. В него са посочени областите в производството, на които следва да се обърне внимание и се дават съответни рекомендации в кои действия всяко стопанство ще може да усъвършенства екологичното си влияние.

Създадена като част от Програмата за стабилно финансиране на ОББ, методологията на Калкулатора е създадена със съдействието и експертизата на Института за земеделска стопанска система. Цялостното решение е лично ноу-хау на банката в помощ на всички представители на земеделския бранш. В обсега на цифровия инструмент попадат 28 от най-често упражняваните аграрни действия в България, като фокусът е върху знаците на тези от тях, които образуват главната част от парниковите излъчвания на бранша – метан (CH4), диазотен диоксид (N2O) и въглероден диоксид (CO2).



Изчисленията за растениевъдството се базират на употребяваните за едногодишен интервал в обещано стопанство количества торове, химикали, горива и получените междинни добиви. В  животновъдството се регистрират практиките на развъждане и хранене на животните, както и за предпазване на оборския тор. Паралелно с изчисляването на резултата, стойностите автоматизирано се съпоставят с осреднени индикатори за България, с което се дава оценка на въглеродния отпечатък за всяко стопанство, като се обгръщат всичките му действия с опция за приемане на доклад за резултата от оценката.

Темата за климатичните промени, следствията от Глобалното стопляне и честите естествени бедствия от ден на ден постановат слагането на устойчивото развиване в центъра на вниманието на обществото. Бързото адаптиране на бизнеса и съответно на селскостопанския бранш към трансформацията, в резултат на екологичните промени и в отговор на политиките в тази посока, ще бъде от решаващо значение за страната, икономическото развиване и конкурентоспособността през идващите години.

„ Нашите задължения към устойчивото развиване, в комбиниране със устрема на ОББ да отговори на потребностите на своите клиенти и да бъде техен сътрудник в оправянето с регулаторните провокации по тематиката, предизвикаха основаването на новаторски артикул за земеделския бранш.  е работещо решение за земеделците, с което им даваме опция за оценка на въздействието върху околната среда и след това да възнамеряват ограничения за прехода към стабилно земеделие. ОББ поредно ще дава експертиза и ще спомага на фирмите в бранша с финансиране на вложения за трансформацията им във връзка с резистентност и понижаване на въглеродния отпечатък. ”, разяснява Десислава Симеонова, изпълнителен шеф „ Малки и междинни предприятия “ в ОББ и водач на програмата „ Устойчиво финансиране “ на KBC Груп в България.

В помощ на земеделците ОББ ще продължи да надгражда плана, като създава Партньорска стратегия с компании, които експертно да поддържат стопанствата в процеса на преход с насоки и препоръки за точно и дейно земеделие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР