ОББ изпревари ДСК и Уникредит и вече е №1 в

...
ОББ изпревари ДСК и Уникредит и вече е №1 в
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Нова най-голяма банка в България; Yettel с нов собственик; Ясна е датата за местните избори

ОББ изпревари ДСК и Уникредит и към този момент е №1 в България по активи
Обединена българска банка (ОББ) публично оглави класацията на най-големите финансови институции в България. Това демонстрират най-новите данни на Българската национална банка (БНБ) към края на първата половина от 2023 година Според тях преди всичко излиза точно ОББ, която напролет се сплоти с КБС Банк – наследника на Райфайзенбанк България. Така след завършване на сливането, обединената ОББ регистрира активи в размер на 31.372 милиарда лева
Румен Радев дефинира датата за локалните избори
Президентът Румен Радев подписа декрет, с който дефинира дата за локалните избори. На 29 октомври 2023 година България ще гласоподава за общински съветници и за кметове.
Арабски телеком придобива 50% от Yettel
PPF, притежател на българския телеком оператор Yettel, продава повече от половината от бизнеса си в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Чешката холдингова група разгласи публично, че е подписала обвързващо съглашение с арабския конгломерат Emirates Telecommunications Group (e&) за придобиване на надзорен пакет акции (50% + 1) в активите на PPF Telecom в четирите страни.
Интервю | Необходимо е по-практически ориентирано обучение
Разговор с проф. доктор Галин Цоков, министър на образованието и науката
Радев даде отнетата концесия за „ Росенец “ на Конституционния съд
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради отнетата концесия на пристанище „ Росенец “. Преди две седмици депутатите скоростно гласоподаваха на две четения в границите на едно съвещание да лишават концесията от съветската компания „ Лукойл “. Прекратяването на контракта стана с гласовете на съдружните сътрудници от ПП-ДБ и ГЕРБ и подкрепящите ги от Движение за права и свободи.
Излишъкът в бюджета набъбна до половин милиард лв.
Излишъкът в държавния бюджет набъбна до половин милиард лв. през юли. На процедура остатъкът нараства с 300 млн. лева за един месец, откакто през юни беше преодолян 1.2 милиарда лева недостиг и бюджетът излезе на плюс от близо 200 млн. лева За подобрението на фискалната позиция на страната през последните два месеца „ виновност “ носят постъпленията от налози.
Австрия не желае България да влезе в Шенген
За опазване ветото върху присъединението на България и Румъния към Шенген прикани вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер. Той изрази позицията си по време на конференция във Виена във връзка свършеното през първите шест месеца от годината.
Американската Acrisure купува SDI и навлиза от ден на ден в България
Американската финтех компания Acrisure придобива българския осигурителен брокер SDI. Засега не се оповестява каква част от нея ще бъде обект на договорката, както и финансовите параметри по нея. Знае се, че се реализира посредством полското поделение на Acrisure – Unilink S.A.
Безпрецедентно: Соларите изпревариха АЕЦ „ Козлодуй “ по произвеждане на ток
На 1 август, към 12:40 на обяд, фотоволтаичните централи в България изпревариха АЕЦ „ Козлодуй “ по произвеждане на ток с дял от 38.7% (2020.05 MW), а нуклеарната централа остана с 37.71% (1968.48 MW). Това излиза наяве от данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).
„ Лукойл “ търси нов пост за ръководителя на бургаската рафинерия
Руската петролна компания „ Лукойл “ към този момент търси нов пост за Евгени Маняхин, ръководителят на Управителния съвет на българското сдружение „ Лукойл Нефтохим Бургас “. От публикации в съветски медии се схваща, че той най-вероятно ще застане отпред на една от най-големите петролни рафинерии в Русия – „ Лукойл-Пермнефтеоргсинтез “, защото генералният ѝ шеф Сергей Андронов ще се реалокира в централния офис на сдружението в Москва.
Основната рента в България още веднъж пораства
Основният лихвен % в България се покачва за 11-и следващ месец. Считано от 1 август знакът е закрепен от Българската национална банка на равнище от 3.29%. За месец се регистрира растеж от 0.16 пункта, колкото беше и през юли.
„ Изчерпан потенциал “: Регионалният министър възнамерява уголемение на „ Тракия “
Регионалният министър Андрей Цеков заприказва за уголемение на автомагистрала „ Тракия “. Според него потенциалът на тази автомагистрала за съществена пътна артерия от дълго време е привършен и не може да поеме трафика към морето. “
Строежът на 6.5 км от автомагистралата „ Русе – Велико Търново “ стартира през октомври
През октомври тази година може да стартира строителството на дребен сектор от автомагистралата „ Русе – Велико Търново “. Регионалният министър Андрей Цеков възнамерява тази година да започва и социална поръчка за строителството на последния трети лот от автомагистралата – сред Бяла и Велико Търново.
Съдбата на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ще е ясна до края на 2024 година
До края на 2024 година ще бъде ясно дали „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ще остане на пазара на пътнически транспорти, или ще бъде преместен от конкуренцията си. Всичко ще зависи от това кой ще завоюва контракта за публичен транспорт на пасажери. Редовният кабинет възнамерява да започва процедурата до март 2024 година, но преди това се готви пазарна оценка на жп бранша у нас.
Кабинетът форсира строителството на новите мощности в АЕЦ „ Козлодуй “
Планираната нова нуклеарна мощ на втората площадка на АЕЦ „ Козлодуй “ беше избрана за обект с национално значение от Министерския съвет. По точи метод се приоритизира построяването ѝ.
EasyPay пуска свои банкомати и картови заплащания на гише
Компанията за парични преводи EasyPay възнамерява до края на 2023 година да сложи 80 банкомата в страната и да стартира да приема заплащания с карти на гишетата си. Това стана ясно през днешния ден, по време на събитие, отдадено на развиването на финтех бранша в България, който съгласно данните е в напредък.   
Столична община дава обещание (този път) качествено нареждане на жълтите павета (галерия)
Започналото преди 10 дни пренареждане на емблематичните жълти павета в София ще продължи доникъде на септември. Ремонтът на ремонта този път се прави по нова технология, след която не би трябвало да има проблеми. По думите на зам.-кмета на столицата Ангел Джоргов контролът е затегнат и е непрекъснат.
КЕВР реши природният газ да поевтинее през август
Цената на природния газ през август освен няма да се увеличи, както се очакваше, а даже ще поевтинее по отношение на юли. С решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през днешния ден беше одобрена цена 59.67 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, или с 1.4% по-ниска по отношение на тази от предходния месец.
Пречупиха ли се българските компании да работят с фрийлансъри?
Националната организация за приходите (НАП) разказва хората, упражняващи свободни специалности, наричани още фрийлансъри (от британски freelancer), като осъществяващи за своя сметка професионална активност, нерегистрирани като еднолични търговци и самоосигуряващи се. И макар че подобен вид експерти е имало постоянно, през последните години стават все по-популярни с повишаването на по този начин наречената гиг стопанска система, или споделена стопанска система. 
България отбрани и бялото саламурено сирене пред Европейски Съюз
Европейската комисия утвърди включването на „ Българско бяло саламурено сирене ” като предпазено название за генезис (ЗНП) от България. Това се случва единствено няколко дни откакто България съумя да отбрани и киселото мляко. Така и двата продукта към този момент са включени в листата от 1 648  предпазени селскостопански продукта.
Парадоксът на гръцкия жилищен пазар
Все повече жилища в Гърция се купуват със лични средства, а не с ипотеки. Причината е внезапното нарастване на лихвите по заемите. На фона на всичко това обаче се следи невъобразим растеж в покупките на парцели за сметка на все по-малкото изтеглени ипотечни заеми.
Забравеното с. Долене, което разцъфва като цвете
В Югозападна България сред полите на Огражден планина, се намира село Долене. Селото е малко, само че с огромна история. В покрайнините на Долене има остатъци от антични и средновековни поселения. Село Долене се загатва в османски данъчни регистри от 1570 и 1665 година. Със задачата да му даде втори шанс и да резервира историята, и хубостта на Долене се захваща Стефан Липийски. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР