О т паднал ангел до брадат мъж с рога –

...
О т паднал ангел до брадат мъж с рога –
Коментари Харесай

Ликът на Дявола – как изглежда злото

О т паднал ангел до космат мъж с рога – външният тип на Принца на мрака е преоткриван доста пъти. Образът на Дявола през днешния ден е резултат от епохи на изкуство, литература и спектакъл, всички извайвайки облик на злото, написа уеб сайтът.

Как хората са си представяли Сатаната и по какъв начин са го изобразявали през вековете? Ето осем метода:

Древните евреи: Змията

В Стария завет змията, изкушила Адам и Ева в Райската градина, постоянно се свързва със Сатаната. В истинския еврейски текст на съществото не е обещано такова име. Едва по-късно в Новия завет Сатаната категорично е посочен като змия. Въпреки това змиите остават постоянно асоциирани с Дявола.

Ранно средновековие: Падналият ангел

В този интервал от човешката история Дяволът се изобразява като ангелът, пропъден от Бог от небесния парадайс. Най-ранното известно хипотетично изображение на Сатаната е в мозайка от VI век, в базиликата Сант'Аполинаре Нуово в Равена, Италия. Изображението демонстрира дявола като изтънчен наследник ангел, само че това в последна сметка това обрисуване е отхвърлено в интерес на по-демоничен външен тип с анималистични черти.

Късно средновековие: Сатаната като звяр

През Средновековието Дяволът нормално е изобразяван като змей. Например папата, прочут като Свети Силвестър, е умъртвил демон змей, впечатлявайки група езически свещеници и путвърждавайки християнската религия на римския император Константин. В източноправославното християнство Свети Георги е изобразяван, убивайки змей (змей, ламя) – Сатаната. Освен като митични същества, през Средновековието Дяволът е изобразяван и с анималистични черти – раздвоени копита, опашка и така нататък

Адът на Данте: Крилатият демон

„ Ад “ – първата част от поемата на Данте Алигиери „ Божествена комедия “ споделя измислено странствуване през седемте кръга, съставляващи Ада, преди основният воин да се изправи лице в лице със самия Сатана. Данте разказва Дявола с големи крила като на прилеп. Крилата на злото може би произлизат от вавилонската митология, заради асоциацията на дявола с фигурата на Лилит. Лилит идва от античните вавилонски демони Лилиту – крилати дами, които са летели през нощта, съблазнявайки мъже и нападайки бременни дами и бебета.

Луцифер с рога

Ясна ранна връзка сред Сатаната и козите се намира в базиликата Сант'Аполинаре Нуово. В мозайката синият ангел отляво на Исус стои зад три кози, до момента в който ангелът отдясно на Исус е съпроводен от три овце. В историята козата е обвързвана с тези, които не влизат в парадайса. Някои историци на изкуството настояват, че точно тук дяволът и неговите прислужници са получили рогата си.

Според други специалисти връзката сред Сатаната и козата произтича от връзката на дявола с подземните божества на плодородието, които християните отхвърлят като демони.

Изгубеният Рай: Дяволът като Адонис

Много модерни фенове са привикнали да виждат Сатаната като хубав мъж, като да вземем за пример в поредицата на Нетфликс от 2016 година „ Луцифер “. Това олицетворение на дявола се появява за първи път през XVII в. През 1667 година Джон Милтън разгласява своята епична поема „ Изгубеният парадайс “, която споделя историята за изгонването на Дявола от небето и по какъв начин той изкушава Адам и Ева в Райската градина.

През XVII и началото на XIX в. се следи възобновление на интереса към „ Изгубенияt парадайс “. Художникът Уилям Блейк намира характера на Дявола на Милтън толкоз вълнуващ, че основава няколко илюстрации, съпътстващи версия на „ Изгубеният парадайс “, в която разсъблечен дявол е показан като красива, богоподобна фигура, с напълно човешки черти.

Сатаната в алено

През XIX и началото на XX в. Образът на дявола се употребява в реклами и сатирични карикатури. В един комикс от 1900 година е изобразен дявола подгонен от активистки на придвижването на суфражетките. Той е изобразен с рога, напълно червен със заострена брада и носи вила. Червените чорапогащници на дявола в действителност произлизат от театрални постановки. Различни тълкования на това театрално облекло са издържали инспекцията на времето и остават известни костюми за Хелоуин през днешния ден.

Дяволът от XX в.

През XX в. Дяволът продължава да бъде преоткриван от писатели и режисьори, поставяйки го под прикритието на мистериозни непознати, умни предприемачи и даже деца. В романа на Михаил Булгаков „ Майсторът и Маргарита “ Сатаната се появява като интелигентен, само че загадъчен чужд, който е съпроводен от говореща котка. По сходен метод във кино лентата от 1987 година „ Ангелско сърце “ Робърт де Ниро играе Луис Сифър (Луцифер), добре облечен, само че мистериозен предприемач.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР