О т новия ценови период (след 1 юли 2021 г.)

...
О т новия ценови период (след 1 юли 2021 г.)
Коментари Харесай

КРИБ и БХРА: Вместо за електроразпределителна мощност хотелите да плащат за потребление

О т новия ценови интервал (след 1 юли 2021 г.) цените за достъп до електроразпределителните мрежи да стартират отново да се дефинират на база ползване, а не на база предоставена мощ.

За това упорстват в писмо до вицепремиера и обществен министър Гълъб Донев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепяйки настояването на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е член на КРИБ.

От организациите упорстват и за отплата на закрепените разноски за достъп до електроразпределителната мрежа, които пораждат без значение дали се реализира стопанска активност или не (цена на мощ по брой дни в месеца).

Подобна смяна като антикризисна е извънредно незабавна и нужна за превъзмогване на последствията от Ковид-19 в тежко засегнатия хотелиерски бранш, акцентират от КРИБ.

Всяко от ЕРП-та в друг интервал от време е почнало да образува цената за достъп до електроразпределителната мрежа за икономически консуматори на единица присъединена мощ, а не на база потребена електрическа енергия. От 2020 година това ценообразуване се ползва и от Енерго-Про, което съответствува с рецесията от Ковид-19, която води до спад на приходите и скок на разноските за сезонно работещите обекти, които преди 1 юли 2020 година са заплащали на база ползване, а по-късно стартират да заплащат на база предоставена мощ.

В региона, обслужван от Енерго-Про да вземем за пример се заплаща така наречената цена за достъп до електроразпределителната мрежа на база предоставена мощ. Сумата, която заплащат хотелите, поради мощностите, които се употребяват в обектите от туристическия отрасъл, е сериозна, изключително през неактивния сезон, който е над 8 месеца, обосновават предлагането си от КРИБ.

БXPA неведнъж през последната година и половина сезира разнообразни институции за нуждата от предугаждане на ограничения за облекчение на следствията от рецесията. Предприетите досега ограничения обаче са незадоволителни и доста от притежателите в туристическия отрасъл са пред банкрут, заради разноски, които наложително би трябвало да покриват, включително и по време когато не могат да реализират активността си и да осъществят доходи. Задължителното възнаграждение на цена за достъп до електроразпределителните сдружения, без значение от това, че обектите са затворени поради рецесията с Ковид-19, със заповед на държавен орган, е от този вид разноски.

Особено огромна е тежестта за възнаграждение на тази такса за притежателите, които стопанисват обекти, работещи сезонно (само през лятото или зимата, само че са задължени целогодишно да заплащат идентична такса към електроразпределителните дружества). По този мотив БXPA са се обърнали към министъра на енергетиката, ръководителя на КЕВР и министъра на туризма още при започване на годината, само че досега няма отговор от институциите.

Още повече, че хотелиерите останаха единствените от туристическия бранш, които не получиха целева помощ за оцеляване в рецесията, защото официално бяха оставени да работят, само че при такива условия, че нямаше клиенти, надлежно останаха без доходи, напомнят от БХРА.Редно е страната да намерения за безплатни помощи за хотелиерския бранш, поради слабия сезон, който се обрисува и неналичието на поддръжката до момента и изчерпани им напълно запаси, безапелационни са от национално показаната организация с построени 36 районни структури.

От КРИБ молят в писмото си към Донев за съответно и бързо решение на този въпрос, защото е ясно, че туристическия отрасъл е един от най-силно засегнатите браншове и всяка веселба в дейностите води до затваряне на бизнеси и банкрути.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В кръчмата: - Дай ум какво да купя на дамата за рождения ден. - Най-добре е да попиташ нея. - А, не! Толкова пари нямам! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВижте какво вещаят звездите за тези три зодиакални знакаСкъпоценният камък е с размери 7,3 на 5,2 сантиметра и дебелина 2,7 сантиметраИмената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в отчет на САЩСоциалната мрежа желае да бъде пожеланото място за всевъзможни онлайн предаванияПрокуратурата е образувала кореспонденция по информация в медиите за некачествена питейна водаДанните са от изследване измежду членовете на СФСМВРГрадската полиция разгласи, че чиновниците са били „ атакувани с камъни от улицата и покрива от към 300 души ”Тяхната съществена задача е да създадат населен „ Тянхъ ”Той е настанен в неврологичното поделение на " Токуда " Според водача на ГЕРБ задачата на настоящето държавно управление е да мине самодейността " Три морета " Операцията беше краткотрайно прекъсната поради неприятното времеПрограмата започва в два етапаТова се случи два кръга преди края на шампионата в Елитната юношеска група до 19 годиниАтмосферното налягане едва ще се увеличи и ще е малко по-високо от междинното за месецаТова би могло да се случи, в случай че се усилят часовете за кормуванеНедоволните поканиха и водачите на партиите, които желаят конституционни и законови промени в правосъдната властОт мрежата Ритуали с ключ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР