О ранжев код за опасно високи температури е в сила

...
О ранжев код за опасно високи температури е в сила
Коментари Харесай

Опасни горещини и екстремален риск от пожари

О ранжев код за рисково високи температури е в действие за 24 области в страната за през днешния ден, а за останалите 4 области кодът е жълт. Това сочи информация в на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код важи за областите

Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен и Ямбол.

В тези области ще бъде горещо, с оптимални температури сред 38° и 41°.

Жълт е кодът за областите

Смолян, Бургас, Варна и Добрич, в които оптималните температури ще са сред 35° и 38°.

За 7 области е в действие и жълт код за мощен вятър

- Монтана, Враца, Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. След обяд и до среднощ там за малко ще се усили вятърът от юг-югозапад, северно от планините ще духа фьон, с пориви 20-22 м/сек.

Екстремален показател за пожароопасност е в действие за територии в 20 области в страната. Това сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи Агенция.

Индексът важи за териториите от областите

Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София-град.

При екстремален показател метеоролозите предизвестяват

за вероятни бързо разпространяващи се доста мощни пожари с замесване на дървесните корони. При екстремален показател пожарите са сложни за преодоляване, а дейностите по погасяване се лимитирани единствено по фланговете на пожара.

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес ще е най-вече слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще има краткотрайни превалявания от дъжд и гръмотевични стихии. Има условия за градушки. Ще духа сдържан, в Западна България, северно от планините, краткотрайно мощен вятър от юг-югозапад. В Източна България вятърът ще е до сдържан югоизточен. Дневните температури ще се покачат и ще е доста горещо. Максималните температури ще са сред 36 и 41 градуса, осведоми Национален институт по метеорология и хидрология, представен от Българска телеграфна агенция.

Черно море

Над Черноморието ще бъде най-вече слънчево. Ще духа до сдържан югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са сред 29 и 32 градуса. Температурата на морската вода е 25 - 28 градуса. Вълнението на морето ще е към 2 бала.

Планините

Над планините ще бъде най-вече слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали временен дъжд с гръмотевични стихии. Ще духа сдържан, по най-високите елементи краткотрайно мощен запад-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра към 34 градуса, на 2000 метра - към 25 градуса.

Петък и събота

В петък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили до сдържан, в Дунавската низина и Горнотракийската равнина краткотрайно мощен и с него температурите ще се намалят с 4-5 градуса. Преди обяд над Западна, а след обяд и вечерта и над Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания, в обособени региони краткотрайно интензивни и обилни по количество, с гръмотевици и условия за градушки. В събота в по-голямата част от страната ще е най-вече слънчево, краткотрайни превалявания ще има на обособени места в източните региони. Все още ще е прохладно. Максималните температури ще са сред 29 и 34 градуса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР