О мбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на регионалното

...
О мбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на регионалното
Коментари Харесай

Омбудсманът: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите

О мбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова мнение по плана за изменение на наредбата за техническите паспорти на градежите, оповестен за публично разискване до края на м. май 2021 година

В плана се предлага срокът за сформиране на техническите паспорти на съществуващите здания – държавна, общинска или частна благосъстоятелност, в това число смесените (държавна, общинска и частна собственост), да бъде отсрочен с две години - до 31 декември 2024 година, а не до края на 2022 година, както бе до момента.

Становището на доцент Ковачева е, че нормативното наличие на предлаганото изменение, което се отнася само до удължение на планувания период, е незадоволително по отношение на декларираните в претекстовете цели и предстоящи резултати на плана за изменение на подзаконовия акт, в това число и поради неналичието на изискващата се нормативна, финансова и ресурсна осигуреност.

Доц. Ковачева е безапелационна в позицията си, че децентрализацията на процеса и възлагане на разноските напълно на жителите е на практика нереалистичен метод. А преуреждането на материята наложително би трябвало да включва присъединяване на обществените институции, както и финансиране от държавния бюджет или посредством други финансови механизми.



„ От претекстовете към плана за разпоредба е видно, че от записаните съществуващи и нови здания по данни на АГКК, към месец април 2021 година е извънредно дребен броят на постройките, за които има предоставени копия от направени механически паспорти – едвам 0,39 на 100. Посочва се също по този начин и нуждата от съчетаването на ограниченията за енергийна успеваемост съгласно тактиката за възобновяване на националния сграден фонд до 2050 година и техническите ограничения за градивна резистентност и сигурност на постройките в тяхната взаимовръзка “, написа доцент Ковачева.



Тя напомня, че поради десетките тъжби на жители, свързани с издаването на механически паспорти на жилищни здания до края на 2022 година, още на 15 март т.г. е изразила мнение, че отлагането на процедурата е редно да се употребява за изцяло преосмисляне на концепцията.

„ Прилаганото до момента неколкократно продължение на периода, е показателно за систематичен проблем, който постанова да бъде още веднъж дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното реализиране “, акцентира още омбудсманът.

Становището тук :
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Клиент се обръща към млад художник: - Колко коства тази картина? - Пет хиляди $. - Да не би да сте полудели? Човек може да… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКралицата е осведомена и двете фамилии са във екстаз от новината, се показва в изказване, направено от Бъкингамския дворецСлед офанзивата обвинените са избягали с минимум две коли, а полицията е тръгнала по петите имЕрдоган: Не деца умират в палестинските градове, а самото човечествоПо думите му президентът Радев със служебното държавно управление посочил по какъв начин може да бъде направено единодействиеДвамата по този начин и не доближават до другия завършек на мостаВчера автобус, който се е движил по линия №31, опустоши 7 коли в кв. " Орландовци " Това достижение (измерено по американския стандарт ЕРА) би трябвало да стане допустимо с помощта на новите кафези 4680.Загубите в границите на последната седмица са над 40%На мястото на досегашния Мирослав Маринов, отпред на горите застава природозащитникът Александър ДунчевТой победи Иля Ивашка с 6:4, 6:4Турският президент Ердоган има нов мегапроект - ще строи втори Босфор. Каналът " Истанбул " е просто фантазия за вложителите, само че за доста от жителите на 16-милионния град той може да се трансформира в същински кошмарДосегашният шеф на регионалната дирекция Николай Спасов е преназначен на служба шеф отдел в Групово дело „ Гранична полиция “Кои са новите членове в Надзорния съвет, които държавното управление определиПо предписание на министъра на външните работи Светлан Стоев през днешния ден в Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац - вижте защоОткритията могат да ни оказват помощ да разберем връзката с „ индустриални ” хронични болести като диабет и затлъстяванеОт Министерството на образованието разпространиха отговорите на ДЗИ по БЕЛОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР