НЗОК вече ще плаща на болниците, без да доказват обема

...
НЗОК вече ще плаща на болниците, без да доказват обема
Коментари Харесай

НЗОК плаща на болниците, без да доказват пътеките

НЗОК към този момент ще заплаща на лечебните заведения, без да потвърждават размера осъществена активност. Лечебните заведения към този момент ще получават 85-те % от нормалната си заработка като отплата за понижената им активност в Коронавирус рецесията, без да е належащо да имат най-малък размер работа. Сега те би трябвало да потвърдят 50% от активността си, с цел да получат средствата за останалите 35%.

Но поради увеличaващия се брой заболели с коронавирусната зараза – над 250 на 100 000 е среднодневната заболеваемост и над 2500 Коронавирус кревати са заети, това условие отпада. За това са се разбрали НЗОК, БЛС и Министерство на здравеопазването, научи „ Монитор “. Предстои през идващите дни това решение да излезе и публично.

Гарантираното заплащане без оглед на работата на медиците бе въведено през предходната година, с цел да даде сигурност на лечебните заведения в изискванията на пандемия, когато пациентите им понижиха и имаха блокирани кревати. Заради затихването на COVID-19 обаче се вкара условие към тях, с цел да получат въпросните 85% от прогнозните си бюджети, да потвърдят 50% от активността си.

Междувременно данните на НЗОК демонстрират, че към 29 август повече от половината кревати у нас в лечебните заведения не са заети. В страната има общо 48 465 кревати за интензивно лекуване, като заети от тях са 22 510. От данните излиза наяве, че от пациентите с COVID-19 са заети 3524 кревати, а незаетите кревати за интензивно лекуване са 25 955.

Данните на здравната каса демонстрират, че най-вече пациенти в лечебните заредения с коронавирусна зараза има в София – 532. След това най-вече Коронавирус пациенти има в Пловдив – 439. Във Велико Търново са 220. В Хасковска област хопситализираните пациенти са 180, а в Русенска с двама по-малко. В Стара Загора пациентите, настанени в лечебните заведения, са 173, а в Пазарджишко 160.

В морските градове Варна и Бургас са надлежно 147 и 158. В Шумен в лечебни заведения има 134 души. В Сливен са 101, в Габрово и Ямбол има по 94 Коронавирус заболели в лечебните заведения. В Смолянска област са 84, в Кърджали 71, а в Перник 68. В Търговище и в Монтана в лечебните заведения има по 67 пациенти с ковид. В Разград и Ловеч са по 64, а в Силистра 61. В Добрич са 55, а във Враца 50. В Плевен има 46 пациенти с коронавирусна зараза, във Видин 38, а в Кюстендил 36. Най- малко пациенти с коронавирусна зараза има в лечебните заведения в Софийска област – 20.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР