НЗОК трябва да увеличи и да диференцира пътеките за рехабилитация

...
НЗОК трябва да увеличи и да диференцира пътеките за рехабилитация
Коментари Харесай

Лекари настояват НЗОК да диференцира заплащането на физиотерапията на пациентите

НЗОК би трябвало да усили и да диференцира пътеките за рехабилитация на пациентите съгласно типа и тежестта на болестта, сподели през днешния ден във Варна проф. Елена Илиева, началник на клиника в университетската болница "Св. Георги " в Пловдив, която е измежду лекторите на националната конференция по физикална и рехабилитационна медицина, провеждаща се в курорта "Св. Св. Константин и Елена ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента клиничните пътеки за рехабилитация на пациентите са извънредно ниско остойностени, уточни Илиева.

По думите ѝ една пътека обгръща доста болести, без значение дали случаите са тежки или не. Освен това най-често болните имат право на физиотерапия в границите на една седмица, което е извънредно незадоволително. Пациенти с инсулт или с гръбначно-мозъчни контузии имат право на процедури по 7 дни два пъти в годината, а в другите европейски страни продължителността на болничната рехабилитация е най-малко 20-30 дни, уточни Илиева.

По думите ѝ по тази причина е нужно да се направи диференциация на клиничните пътеки съгласно тежестта на болестта. Освен това касата би следвало да заплаща дневно, а не на седмица. Малко по-добре е заплатена рехабилитацията при децата с проблеми в региона на неврологичните увреждания, добавя доктор Татяна Ангелова, ръководител на Асоциацията на физиотерапевтите в България.

Тя прецизира, че те имат опция да вършат процедури всеки месец. Но като цяло сме длъжници на децата, тъй като тези съответни грижи са единствено в една област, а за други болести не е планувано нищо, добавя Ангелова.

Като проблем лекарите откроиха още застаряването на гилдията. По думите на проф. Илиева, междинната възраст на докторите по физикална медицина в страната е над 50 години. Освен това има регионални градове, в които работят по един или двама лекари, което е извънредно незадоволително. Проблем е и невъзможността на пациентите от дребните селища да пътуват до огромните градове, с цел да си вършат нужните им процедури.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР