НЗОК отказва да плаща за някои медицински дейности и изделия.

...
НЗОК отказва да плаща за някои медицински дейности и изделия.
Коментари Харесай

Оплаквания заради НЗОК - Касата не плаща за неща, за които трябва

НЗОК отхвърля да заплаща за някои медицински действия и произведения. Това излиза наяве от мнения на съсловни организации, постъпили в здравната комисия на Народното събрание по напълно различен мотив - удължаването на някои текстове от бюджетните закони до правенето на новите бюджети за тази година, написа в. " Сега ".

Какви са проблемите - обезпечаването на безвъзмездна тотална зъбна протеза. Това беше планувано като обезпечаване от НЗОК с актуализацията на държавния бюджет през предходната година и влезе в действие от 16.09.21 година За задачата бе заделен специфичен запас от 2 млн. лева в бюджета на касата. Въпреки това, до този миг НЗОК не е платила нито една такава протеза, оплакват се от зъболекарската асоциация.
Преговорите за опазване на здравето: Демонополизация на Здравната каса и лечебните заведения да не са търговци (ВИДЕО)
Демонополизация на НЗОК и лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения. Това са измежду главните хрумвания, обсъждани на договарянията по бранш " З...
Прочети повече
Оправданието за неизпълнението на закона е нуждата от промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба. Според асоциацията на зъботехниците обаче законът може да стартира да се ползва неотложно. Отказът на касата, съгласно гилдията, ощетява пациентите, които би трябвало да заплащат от джоба си, макар че съгласно националния рамков контракт пациентите не следва да платят и стотинка.

Друго недоволство - от Българската асоциация на помощник-фармацевтите, е поради неналичието на заплащане от НЗОК на в допълнение заплащане на помощник-фармацевтите, работещи в болничните аптеки към лечебните заведения. Този отвод продължава макар мнения от Министерство на здравеопазването и омбудсмана, изпратени до Касата.

" Във всички свои писма, НЗОК по всевъзможен метод се пробва да оправдае неизпълнението на закона със свои тълкувания, че помощник-фармацевтите не са експерти и по тази причина не им се поставят средства ", пишат от съсловната организация. Те припомнят и следния куриоз - когато се оказа, че законотворците са не запомнили да запишат в групата за в допълнение заплащане магистър-фармацевтите, претекстовете за включването им бяха точно помощник-фармацевтите. " Помощник-фармацевтите, защото са в направление " Здравни грижи ", получават спомагателни средства, а магистър-фармацевтите бяха пропуснати ", мотивираха се тогава депутатите.

От удължаването на закона в това време се оказват изпуснати и други групи фармацевти, излиза наяве от друго мнение - на Българския фармацевтичен съюз. Това са магистър-фармацевтите, работещи в центровете за психологично здраве, за кожно-венерически болести и комплексните онкологични центрове. От съюза упорстват още да се планува от 1 януари изплащането на 10 лева за осъществяване на електронно наставление на медикаменти за COVID-19.
Касата да глобява за неприятно лекуване, а не за изчезнал автограф, желае лекарският съюз
Здравната каса да управлява качеството на предлаганата здравна услуга и да постанова санкции за неприятно лекуване, а не за административни гр...
Прочети повече
Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР