НЗОК да осъвремени критериите за лечение на вирусен хепатит В

...
НЗОК да осъвремени критериите за лечение на вирусен хепатит В
Коментари Харесай

НЗОК да осъвремени критериите за лечение на вирусен хепатит В и С искат организации

НЗОК да осъвремени критериите за лекуване на вирусен хепатит В и С по отношение на рекомендациите на Българското сдружение по гастроентерология, защото сега те са дискриминационни и в несъгласие с настоящите управления на Европейската и Американска асоциация за проучване на черния дроб.

За това приканват в отворено писмо пациентски организации, лекари и СЗО.

Писмото е изпратено до Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса и импортирано от Българско сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, Сдружение „ ХепАктив “, Портал на пациента и Световната здравна организация.

Припомняме, преди дни се организира Национален конгрес, отдаден на елиминирането на хепатит B и С в България, като задачата на срещата беше да се оцени напредъкът на страната към реализиране на световните цели на СЗО до 2030 година, а точно – диагностициране на 90% от инфектираните с вирусни хепатити, лечение на 80% от пациентите и понижаване на смъртността с 65%.

Организациите показват вяра Министерство на здравеопазването да даде ясни инструкции към НЗОК за нейната роля в реализирането на националната политика по предварителна защита и лекуване на вирусните хепатити, тъй като по думите им все още Касата се явява сериозна спънка пред осъществяването ѝ.

В писмото организациите приканват също по този начин Министерство на здравеопазването да реализира осведомителна акция, с която да насърчи популацията да се възползва от предоставените по Програмата за вирусни хепатити безвъзмездни благоприятни условия за скрининг. „ Притеснително е, че за първите две години, макар че беше заложена като активност сходна самодейност, тя не е осъществена “, означават от там.

Въпреки обезпечения скрининг за хепатит В и С по Националната стратегия, липсват ясни инструкции към персоналните лекари по какъв начин да рапортуват и мониторират новооткритите пациенти, показва се още в писмото. 

С оглед на това се предлага да се вкара система на епидемиологичен контрол над вирусните хепатити В и С и да се изпълнят рекомендациите на Европейския център за надзор на болесттите за даване на самостоятелни данни за вирусните хепатити В и С и включване на страната в Европейската система за сървейланс TESSY, като за това съгласно организациите е належащо да се създадат някои нормативни промени като актуализиране на Наредба 21 за реда за регистрация на заразните болести, като в частта за вирусните хепатити се вкарат последните дефиниции на ECDC.

Необходимо е също по този начин незабавно създаване и внедряване на указател за вирусни хепатити В и С, както и разработване на разпоредба за реда за предварителна защита, проучване и надзор на вирусните хепатити, показват организациите.

С цялостния текст на отвореното писмо можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР