НЗОК да договаря с производителите цената на лекарствата и да

...
НЗОК да договаря с производителите цената на лекарствата и да
Коментари Харесай

Частните болници искат промяна на модела на договаряне на лекарства

НЗОК да договаря с производителите цената на медикаментите и да ги заплаща непосредствено на тях, предлага в своя позиция Националното съдружие на частните лечебни заведения, импортирана към този момент в министерствата на опазването на здравето и на финансите, както и в Народното събрание.

Становището на сдружението е вследствие на обществено изнесената информация от шефа на НЗОК, че частните лечебни заведения купуват медикаменти на до 7 пъти по-високи цени спрямо държавните и общинските лечебни заведения, както и желанието за законова смяна.

Ако законовата смяна стане факт, частните лечебни заведения ще би трябвало да вземат участие по общия ред в ценовото договаряне като вършат публични поръчки за медикаменти.

Предложението от частните лечебни заведения би довело до цена на медикаментите, идентична за всички, а НЗОК, като единствен покупател, ще може да контракти най-ниските вероятни цени, показват от сдружението. Ако се одобри този метод, няма да се постанова да се нарушава Европейското право, с всичките неподходящи последствия от това, се добавя в позицията на сдружението.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР