Ню Йорк. Време е лидерите в Европейския съюз да спрат

...
Ню Йорк. Време е лидерите в Европейския съюз да спрат
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: Ако ЕС не може да изпълнява обещанията си, по-добре да не ги поема

Ню Йорк. Време е водачите в Европейския съюз да спрат да мислят единствено за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз с Република Северна Македония и Република Албания. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Тя приказва в Ню Йорк на форума на високо ниво на Международния център „ Низами Ганджави “ в панел на тематика „ Нови провокации пред Балканите и ново водачество на Европейски Съюз “.
В събитието участваха изтъкнати политици от района като премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, президента (1997-2002) Петър Стоянов, Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина (2014-2018).
„ На 26 юни 2018 година председателствах 13-часов Съвет “Общи въпроси ”, който реши да стартират договаряния за участие с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 година Моето обръщение в този момент към сътрудниците от Европейски Съюз е, че в случай че не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога към този момент да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа неточност да не стартират договаряния или да се разделят двете страни ”, съобщи още Екатерина Захариева. Като различен образец за неизпълнено заричане от страна на Европейски Съюз тя уточни и визовата либерализация за жителите на Косово, която още не се е състояла макар осъществяването на всички условия.
По отношение на буксуващата работа на взаимната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси сред София и Скопие тя се обърна към премиера Зоран Заев: „ Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с вас, а с останалата част от света имаме споделена история - това е нещо друго ”.
Премиерът Зоран Заев благодари на България, че предходната година е сложила неговата страна под светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните страни. Той посочи, че 83% от съгражданите му поддържат присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз.
„ Подписахме съглашение с България, с което признахме, че имаме обща история - от това може да имаме единствено изгоди. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим съглашението с Гърция “, сподели Заев и изясни: „ Резултатите не закъсняха - търговията с България се усили с 16,5 на 100 през 2018 година ”.
Модераторът на панела за Балканите на форума на Международния център „ Низами Ганджави “ - някогашният външен министъра на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, съобщи при започване на форума, че изрича специфични благодарности на българския министър-председател Бойко Борисов за миналогодишното му наличие на това събитие и за наличието тази година на вицепремиера Екатерина Захариева и двама български президенти - Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.
Тази година на форума вземат участие още Виктор Юшченко, президент на Украйна (2005-2010),, Вайра Вики Фрайберга, президент на Латвия (1999-2007), Георгиос Папандреу, министър председател на Гърция (2009-2011), Борис Тадич, министър председател на Сърбия (2004-2012), и Ехуд Барак, министър председател на Държавата Израел (1999-2001).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР