Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души загиват

...
Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души загиват
Коментари Харесай

Алкохолът в Иран: Забранен, но широко разпространен

Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души умират след алкохолно натравяне. Това се случва по време на пика на така наречен " Сух режим " в Съединени американски щати - възбраната за пласиране и консумация на алкохол, почнала при започване на 1920-те години.

Правителство се взема решение на фрапантен ход и прибавя метанол към алкохола с вярата това да откаже хората да пият. Но резултатът е хиляди починали, натровени с този алкохол. " Сухият режим " се оказва неуспех и е преустановен през 1933 година

Иран се пробва да отстрани алкохола от над 40 години

Иран пробва сходен модел от 1979 година. Той също не реализира своята цел. В страната потреблението на алкохол е строго неразрешена и се санкционира както с санкции, по този начин и със затвор. Това обаче не стопира хората да пият алкохол. Както в Съединени американски щати, възбраната води до основаването на противозаконни мрежи, които създават алкохол, както и и мафиотски групировки, за които някои специалисти считат, че са свързани с управляващите, споделя Deutsche Welle.

" Понякога да пием алкохол е единственият ни мотив за благополучие и някакъв късмет за развлечение ", споделя пред Дъждовни води Махса, чието име е променено от редакцията. В края на юли обаче минимум 300 души са приети в болница с алкохолно натравяне, а 40 умират. Момичето се отхвърля да пие. " Мисля, че съумяха да ни сплашат задоволително, с цел да спрем. "

" За злощастие в последните години следим нарастване с 20-30% годишно на случаите, в които хора се натравят с метилов алкохол или получават странични резултати ", изяснява иранският доктор и академик Мохамад Казем Атари пред Дъждовни води.

Нелегално създаденият алкохол основава съществени опасности за здравето

" Тъй като алкохолните натравяния зачестиха на доста места едновременно, съществува съмнението, че това може да е било съзнателно или пък неточност от някой локален производител, който е объркал съставките при варенето на алкохола ", изяснява Атари и съпоставя случая с вълната от умишлени отравяния на ученички в Иран.

" Чувал съм за алкохолни натравяния и гибел след усвояване на метанол, само че в никакъв случай не съм вярвал, че може да се случи на мен ", споделя 27-годишният Ерфан, чието име също е променено. Обикновено Ерфан пие алкохол от един съответен производител, който познава от свои другари. Една вечер на ваучър обаче попада на метилов алкохол. Губи зрението си и изпитва още други ужасяващи признаци, а приятелите му го водят в незабавното поделение.

Алкохолът може да повлияе на зрението, храносмилателната система и мозъка. Последствията могат да са перманентни или даже съдбовни. Ерфан е късметлия - зрението му се възстановява. " Дълго време имах уплаха, в този момент се старая да съм по-внимателен ", споделя той. " С татко ми към този момент даже си произвеждаме вино сами. "

В Турция намират компромис сред традициите и модерността

Други мюсюлмански страни са по-гъвкави във връзка с алкохола. В Турция да вземем за пример продажбата на алкохол на пълнолетни лица е легална. По време на Рамадан даже можете да видите хора, които пият обичаните си алкохолни питиета в питейни заведения. Алкохолната напитка ракъ е част от турската просвета. Въпреки че алкохолът е наличен обаче, турците употребяват приблизително едвам по един и половина литра алкохол на човек годишно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР