Ню Йорк опита отрова, капани и контрол на раждаемостта, за да реши проблема с вредителите. Изследователите на плъхове казват, че вместо това градът трябва да се фокусира върху хората си.

...
Ню Йорк има толкова голям проблем с вредителите, че кметът
Коментари Харесай

Ню Йорк има толкова голям проблем с вредителите, че кметът нае специален цар на плъхове по-рано тази година.

Предишни усилия за намаляване проблемът с плъховете включва брутални капани, отрова и примамка за контрол на раждаемостта.

Експертите казват, че истинските проблеми са в човешкото поведение и плъховете просто правят каквото могат, за да оцелеят.

По-рано това година кметът на Ню Йорк Ерик Адамс назначи първия цар на плъхове в града, за да наблюдава усилията за премахване на Голямата ябълка от огромен проблем с вредители, който доведе до вирусни мемета като Pizza Rat. Но експертите казват, че хората, а не гризачите, стоят зад упоритото заразяване.

В ролята си на директор по смекчаване на гризачите, Катлийн Коради – бивша учителка, на която се приписва създаването на градската инициатива Zero Waste Schools, докато е работила в Министерството на образованието — получи сизифова задача: да намали с всички необходими средства популацията на плъхове в Ню Йорк.

Коради беше назначен, след като жителите съобщиха за почти 3,2 милиона наблюдения на плъхове на линията за заявки за услуги 311 в града миналата година, съобщи Insider. Плъховете са толкова емблематични за града, че туристите отиват на пешеходни обиколки, само за да ги зърнат.

„Плъховете са симптом на системни проблеми, включително канализация, здравеопазване, жилища и икономическа справедливост,“ Коради каза, когато беше обявено нейното наемане. „Като първи директор на смекчаването на гризачите, аз съм развълнуван да внеса основан на науката и системите подход за борба с плъхове. Ню Йорк може да е известен с плъховете пица, но плъховете и условията, които им помагат да процъфтяват, вече няма да да бъдат толерирани – няма повече мръсни бордюри, неуправлявани пространства или нагло ровене."

Представители на кметството на Ню Йорк и отдела по санитария не отговориха веднага на исканията на Insider за коментар.

Исторически градът се е фокусирал върху методите за контрол на популацията, включително брутални пролетни капани и опасни отрови за държане на вредителите. Учените дори разработиха противозачатъчни плъхове, които да се използват в примамки, според есе, публикувано в неделя в The New York Times от Джейсън Мунши-Саут, професор по биология в университета Фордъм. Въпреки това беше твърде скъпо и неефективно за използване в реалния свят.

Но въпреки години на опити да прогонят или убият гризачите, които могат да пренасят и разпространяват паразити и болести, плъховете в града все още са често срещани виждани в метрото, в кофите за боклук и просто да се разхождат по улицата в търсене на следващото си хранене.

Плъховете не са истинският враг, Мунши-Юг и други експерти, включително Майкъл Парсънс, градски изследовател на плъхове и гостуващ учен в университета Фордъм, са съгласни.

Парсънс каза по-рано пред Insider, че „истинските градски плъхове“ са „мъжете и жените на бюрокрацията и техните два и половина века лоша практика. "

"Г-жа Коради трябва да премине към подкрепени от науката стъпки, а не към недоказани, "измамни" подходи," каза Парсънс, като даде примери като разчитане на недоказани методи като компостиране за намаляване на присъствието на плъхове.< /p>

Вместо това градските власти трябва да изучават биологията на гризачите, да извършват почистване през деня, докато плъховете са по-малко активни, и да разработят по-ефективна система за изхвърляне на отпадъци в целия град, каза той.

Munshi-South също така твърди, че хората са проблемът – повече от плъховете, които просто търсят храна, за да оцелеят  – може да бъде някога.

„За да изчезнат плъховете, всички в града – плюс нашите ресторанти, училища, бакалиите - трябва да са готови да се справят с основния проблем с хранителните отпадъци", пише Мунши-Саут за NYT. „Нюйоркчани пилеят приблизително 6,5 милиона паунда всеки ден, което се равнява на един паунд на човек. За да има наистина по-малко плъхове, нормите на Ню Йорк за вкъщи и хранене навън ще трябва да се променят.“

С население от над 8 милиона души в целия град, според записите от преброяването през 2022 г., това предизвикателство може да се окаже по-трудно, отколкото Коради очакваше, когато прие позицията от 155 000 долара на година.

Тя може да е била готова да се справи с плъховете, но Парсънс каза, че ключът към нейния успех ще бъде да „разбере, че контролът върху плъховете започва с промяна на навиците, хигиената и очакванията на хората.“

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР