Внезапни наводнения заляха Ню Йорк, парализирайки метрото

...
Ню Йорк и прилежащите му райони бяха спряни, след като
Коментари Харесай

Ню Йорк и прилежащите му райони бяха спряни, след като порой от проливни дъждове предизвика внезапни наводнения, прекъсвайки обслужването на метрото, наводнявайки приземни апартаменти и забавяйки полети .

Властите обявиха извънредно положение и предупредиха хората да останат на закрито, тъй като почти осем инча (20 см) дъжд падна в някои части на най-населения град в САЩ. Още няколко инча може да паднат в региона, преди системата от бури да излезе в морето по-късно в петък, казаха синоптиците.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул предупреди за „животозастрашаващи“ наводнения и обяви извънредно положение за Ню Йорк, Лонг Айлънд и долината на Хъдсън. Някои части от националната гвардия бяха разположени, за да помогнат в отговора.

В Мамаронек, предградие на окръг Уестчестър на север от града, службите за спешна помощ използваха надуваеми салове, за да спасят хора, блокирани в сгради от наводнения.

Наводненията причиниха сериозни смущения в системата на метрото в Ню Йорк и в железопътната услуга Metro North, според Метрополитън транспортна агенция, която управлява и двете. Някои линии на метрото бяха спрени изцяло, а много станции бяха затворени. Полетите на летище Ла Гуардия също бяха отложени заради дъждовете. Някои автобусни маршрути се забавиха до пълзене, оставяйки пътниците в капан с часове.

Властите предупредиха някои нюйоркчани да избягват да пътуват, освен ако не бягат от наводнен район.

Системите, произвеждащи интензивни валежи като този в петък, са станали по-често срещани в много части на САЩ, включително района на Ню Йорк.

Промяна на климата

Глобалното затопляне е довело до по-екстремни метеорологични модели в голяма част от света, според учените по климата.

Дъждът сложи край на един от най-влажните септември в Ню Йорк в историята, с паднали 13,74 инча (34,9 см) дъжд през месеца към 11 сутринта в петък и още повече, каза Доминик Рамуни, синоптик от Националната метеорологична служба. Най-високата стойност за всички времена е поставена през 1882 г., когато през септември падат 16,82 инча (42,72 см).

„Не знам дали ще победим рекорда, но ще се доближим“, каза Рамуни.

Това беше най-дъждовният ден на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в града, откакто се водят записите през 1948 г., съобщи офисът на Националната метеорологична служба в Ню Йорк, позовавайки се на предварителни данни.

На някои места водата, събираща се на улицата, беше дълбока пет инча (13 см), каза тя, разливайки се върху върховете на детските й ботуши за дъжд. Джан каза, че трябва да направи второ пътуване до училище, за да им достави сухи обувки и чорапи.

„Това е лудост“, каза тя. „Кога ще спре това?“

Наводненията оставиха превозни средства по улиците и се изляха в станциите на метрото, прекъсвайки пътуванията на милиони пътуващи.

Мохамед Доха, 52-годишен строителен работник, който живее в приземен апартамент с две спални в The Hole, ниско разположен клин от блокове на границата между Бруклин и Куинс, плиска кухнята си през сандали.

„Ако имаха подходяща дренажна система като другите райони на града, тогава нямаше да имаме този проблем“, каза той. „Ние наистина, наистина страдаме.“

„Съвети за пътуване“

Ясиел Огандо, 38-годишна болнична служителка, която живее в квартал The Hole със семейството си, се оплака, че градът не е предупредил жителите за наводнението, оплакване, повторено от някои избрани служители. Някои го сравниха с липсата на предупреждения през юни преди пристигането на токсичен дим от канадските горски пожари, носещи се на юг.

„Нищо не се прави“, каза Огандо, след като цяла сутрин се опитваше да освободи вода, смесена с канализация, от мазето на семейния дом. „Наистина е лошо. Ужасно е.“

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс, чиято служба издаде „препоръка за пътуване“ късно в четвъртък вечерта, защити отговора на администрацията си на пресконференция в петък, като каза, че „са взети всички необходими предпазни мерки“.

В съседен Ню Джърси, ниско разположеният Хобокен, град точно отвъд река Хъдсън от долен Манхатън, обяви извънредно положение, като всички южни пътища към града са под вода.

Наскоро инсталираните шлюзи на Hoboken, предназначени да се затварят автоматично, когато вода се натрупа по пътищата, не работеха, блокирайки много улици за автомобилния трафик.

Потопът в петък последва поредица от проливни дъждове и силни ветрове миналия уикенд от останките на тропическата буря Офелия. Тази буря намокри Ню Йорк и предизвика масови прекъсвания на електрозахранването в Северна Каролина, Вирджиния, Пенсилвания и Ню Джърси.

В Ню Йорк периодичният дъжд тази седмица допълнително насити земята, създавайки условия, благоприятни за внезапни наводнения.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg