Ню Йорк и Хонконг си приличат в много отношения, но

...
Ню Йорк и Хонконг си приличат в много отношения, но
Коментари Харесай

Коронавирус: защо Хонконг е на светлинни години пред Ню Йорк

Ню Йорк и Хонконг си наподобяват в доста връзки, само че в епидемията от ковид ги разделят светове: в Хонконг дотук са умряли четирима, а в Ню Йорк - близо 20 000. Какви са аргументите за тази голяма разлика?

Ню Йорк и Хонконг си наподобяват в доста връзки и по тази причина могат да бъдат сравнявани. И двата града имат милионно население - в Ню Йорк живеят 8,4 милиона души, Хонконг има население от 7,5 милиона души. Освен това и на двете места се строи нависоко, а хората живеят начесто: в Хонконг на квадратен километър живеят 7100 души, а в Ню Йорк - повече от 10 000. В такива гъсто обитаеми места на процедура е невероятно да се съблюдава отдалеченост - да вземем за пример в препълнените асансьори или метростанции, предава " Дойче веле ".

Защо Хонконг се оправя толкоз по-добре?

Въпреки това пандемията от ковид засегна двата града радикално друго. 50 дни откакто в Ню Йорк бе регистриран стотният случай на ковид, тази заран броят на инфектираните в града към този момент надвишава 180 000 - повече, в сравнение с в цяла Германия. В същото време записаните инфекции в Хонконг са малко над 1000 - колкото в най-малката немска провинция Бремен. И още: умрелите от КОВИД-19 в Ню Йорк са 19 626, а в Хонконг - единствено четирима. Как се изясняват тези големи разлики?

И двата града са високоразвити софтуерни центрове, което би трябвало да е от изгода в борбата против болестта. В същото време обаче те са значими центрове на интернационалните търговия и превоз: имат огромни пристанища, а летищата им са основни точки за всички огромни самолетни компании. Което ги прави доста рискови в изискванията на пандемия.

През 2018 година Ню Йорк е приел повече от 65 милиона гости, а Хонконг - 56 милиона. А с Китай, откъдето потегли болестта, е тясно привързан освен Хонконг - в Ню Йорк се намира най-голямата китайска общественост отвън Азия. И макар тези сходни изходни позиции, пандемията от ковид протича радикално друго в двата града.

Още на 23 януари, когато беше наложена цялостна обсада на китайския град Ухан, в Хонконг бяха регистрирани първите два случая на болест с новия ковид. Властите обаче реагираха неотложно и се възползваха от наученото по време на епидемията от ТОРС през 2003 година: стартирани бяха всеобщи тествания на популацията, инфектираните бяха изолирани, а новопристигащите бяха изпращани в карантина. Затвориха учебните заведения, неразрешени бяха огромните прояви, а влизанията в страната бяха оптимално лимитирани.

Според проучване, поместено в профилираното издание " Lancet ", 99% от живеещите в Хонконг и до през днешния ден не престават да носят защитни маски, когато напущат домовете си. А това несъмнено облекчава епидемиологичната конюнктура и предотвратява налагането на още по-строги карантинни ограничения.

Много пропуски и един малшанс

В Ню Йорк първите случаи на ковид бяха регистрирани при започване на март. Но както по-късно откриха учените, по това време вирусът към този момент от няколко седмици е върлувал в града. Вярно, че в края на януари президентът Тръмп забрани в страната да влизат лица, които през последните 14 дни са обитавали в Китай. Но вирусът в Съединени американски щати беше пренесен от идващи от Европа.

В съпоставяне с доста други американски градове, жителите на Ню Йорк относително късно бяха призовани да си останат по домовете. А когато броят на инфектираните стартира да нараства лавинообразно, здравната система просто не беше в положение да поеме подобен огромен брой пациенти. Фатално се отразиха и големите обществени разлики в града.

И още един подробност, който сигурно е изиграл роля: оказа се, че един от първите инфектирани в региона е предал вируса на повече от 100 души, което го прави „ супер преносител ". Така че с изключение на множеството пропуски, малшансът също е съдействал за тежката епидемиологична картина в Ню Йорк. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР