Ню Йорк е бил на косъм от атентат, чийто потенциал

...
Ню Йорк е бил на косъм от атентат, чийто потенциал
Коментари Харесай

Ню Йорк на косъм от втори „11 септември“

Ню Йорк е бил на косъм от атентат, чийто капацитет е бил да приближи мащабите на 11 септември 2001 година Джихадисти възнамерявали да извършат серия от атентати с бомби и стрелби, които евентуално са щели да доведат до хиляди жертви. Плановете на терористите обаче са били разкрити и по този начин терористичните офанзиви – предотвратени.

Организаторите на нападенията са били трима. Те са се заклели във честност на " Ислямска страна ", а подготвяните от тях терористиччни набези е трябвало да бъдат осъществени предходната година. Плановете им обаче са били провалени, а те – задържани. Това обявиха американските управляващи, представени от ДПА.

При диалози в приложение за мобилни телефони мъжете декларирали пред сътрудник под прикритие на ФБР, показал се за последовател на " Ислямска страна ", че желали да извършат " терористични атентати като тези в Париж и Брюксел ", съобщи бТВ. Двама от тях проучвали голям брой места и събития във и към Ню Йорк като евентуални цели, измежду които площад " Таймс скеуър " и места за осъществяване на концерти.

20-годишният канадски жител Абдулрахман ел Бахнасауи закупил експлозиви за офанзивите и през май 2016 година бил задържан от ФБР, откакто дошъл в Съединени американски щати. Признал се за отговорен в тероризъм и чака присъда. Пред сътрудника под прикритие Бахнасауи споделил, че " на тези американци им би трябвало атентат ", както и че желал да устрои " нов 11 септември ". Той също по този начин изпратил на сътрудника фотография на " Таймс скеуър ", акцентирайки: " Сериозно, би трябвало ни кола бомба на " Таймс скеуър”. Виж тези тълпи от хора! "

По отношение на проекта за офанзива против места за осъществяване на концерти Бахнасауи споделил: " Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж ". Талха Харун, 19-годишен американец, който възнамерявал да дойде в Ню Йорк за офанзивите, бил задържан в Пакистан, където чака екстрадиция в Съединени американски щати.

Третият мъж, 37-годишният филипински жител Ръсел Салк, който пратил пари в Съединени американски щати, с цел да финансира офанзивите, бил задържан във Филипините и също чака екстрадиция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР