НЮ ЙОРК (АП) — В първата книга на Салман Рушди

...
НЮ ЙОРК (АП) — В първата книга на Салман Рушди
Коментари Харесай

„Ножът“ на Салман Рушди е непоколебим по отношение на бруталното му намушкване и зловещ в жизнения си дух

НЮ ЙОРК (АП) — В първата книга на Салман Рушди след намушкането през 2022 година, което го хоспитализира и го остави кьорав с едното око, създателят не губи време да изживее още веднъж деня, който смяташе, че може да е последният му.

„ В единадесет и четвърт на 12 август 2022 година, в една слънчева петъчна заран в северната част на щата Ню Йорк, бях атакуван и съвсем погубен от млад мъж с нож тъкмо откакто излязох на сцената в амфитеатъра в Чатокуа, с цел да приказвам за значимостта на това да пазим писателите от пострадване “, написа Рушди в началния абзац на записките „ Нож “, оповестени във вторник.

С малко над 200 страници „ Нож “ е малко произведение в канона на Рушди, измежду най-буйните и експанзивни модерни романисти. „ Нож “ е и първият му спомен след „ Джозеф Антон “, обявата от 2012 година, в която той погледна обратно към фатвата, декретът за гибелта, публикуван повече от 20 години по-рано от иранския аятолах Рухола Хомейни поради хипотетичното осквернение в романа на Рушди „ Сатанинските стихов...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР