НЮ ЙОРК (АП) — Сезонът на грипа в САЩ е

...
НЮ ЙОРК (АП) — Сезонът на грипа в САЩ е
Коментари Харесай

Грипът рязко нараства в седем щата на САЩ и се покачва в други, казват здравните служители

НЮ ЙОРК (АП) — Сезонът на грипа в Съединени американски щати е в ход, като минимум седем щата регистрират високи равнища на болести и възходящи случаи в други елементи на страната, споделят здравните чиновници.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите разгласиха нови данни за грипа в петък, показващи доста висока интензивност предходната седмица в Луизиана и висока интензивност в Алабама, Флорида, Джорджия, Мисисипи, Ню Мексико и Южна Каролина. Също по този начин беше високо в окръг Колумбия и Пуерто Рико, територията на Съединени американски щати, където здравните управляващи оповестиха грипна зараза по-рано този месец.

„ Започваме на надпревари “, сподели доктор Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни заболявания от университета Вандербилт

Традиционно зимният грипен сезон стартира през декември или януари. Но стартира през октомври предходната година и навлиза през ноември тази година.

Грипната интензивност беше умерена, само че нарастваше в Ню Йорк, Арканзас, Калифорния, Мериленд, Ню Джърси, Северна Каролина, Тенеси и Тексас. И до момента в който интензивността на грипа в Аляска е висока от седмици, щатът не рапортува данни предходната седмица, тъй че не е част от последното броене.

Проследяването по време на грипния сезон разчита частично на отчети на хора с грипоподобни признаци, които отиват в лекарски кабинети или болници; доста хора с грип не се изследват, тъй че техните инфекции не се удостоверяват лабораторно. COVID-19 и други респираторни вируси от време на време могат да замъглят картината.

Алиша Бъд, която управлява екипа за наблюдаване на грипа на CDC, сподели, че няколко знака демонстрират „ продължаващо повишаване “ на грипа.

Има разнообразни типове грипни вируси и версията, която се популяризира най-вече до момента тази година, нормално води до по-малък брой хоспитализации и смъртни случаи при възрастни хора - групата, върху която грипът има наклонност да взема най-големи жертви.

Досега тази есен CDC пресмята минимум 780 000 грипни болести, минимум 8 000 хоспитализации и минимум 490 смъртни случая, свързани с грип — в това число най-малко едно дете.

Бъд сподели, че към момента не е ясно тъкмо какъв брой ефикасни са актуалните противогрипни ваксини, само че имунизациите са добре съобразени с грипните варианти, които се появяват. В Съединени американски щати към 35% от възрастните в Съединени американски щати и 33% от децата са били имунизирани против грип, демонстрират актуалните данни на CDC. Това е спад спрямо предходната година и в двете категории.

Процентът на имунизираните против грип е по-добър от този за другите два съществени респираторни вируса — COVID-19 и RSV. Около 14% от възрастните и 5% от децата са получили препоръчваната сега ваксина против COVID-19, а към 13,5% от възрастните на 60 и повече години са получили една от RSV имунизациите, които станаха налични по-рано тази година.

___

Отделът по опазване на здравето и просвета на Асошиейтед прес получава поддръжка от Научната и просветителна медийна група на Медицинския институт Хауърд Хюз. AP е само виновен за цялото наличие.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР