Професор Хилари Клинтън се връща на училище

...
НЮ ЙОРК — Беше 20 минути в първия час от
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК — Беше 20 минути в първия час от семестъра, когато професор по външна политика в Колумбийския университет спря лекцията. „Виждам телефоните и виждам камерите“, каза тя. „Това не е концерт на Тейлър Суифт.“

За да избегне по-нататъшно прекъсване, професорът Керен Ярхи-Майло предложи на студентите петминутно отлагане. Те можеха да вдигнат телефоните си, за да снимат знаменития съучител, стоящ на сцената, новоизпечения професор Хилари Клинтън.

„Това“, отбеляза Клинтън, докато стотици камери се фокусираха върху нея, „е като папараците,“ тема, като външната политика, за която тя знае много.

Запишете се за бюлетина The Morning от New York Times

В Ню Йорк студенти и учители се завърнаха от лятната ваканция тази седмица. За 75-годишната Клинтън това бележи завръщането й в училище след много по-дълъг период от време. Изминаха почти 50 години от нейния престой като професор в Юридическия факултет на Университета на Арканзас във Файетвил, Арканзас.

Във вторник, ден преди първата си лекция, Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ. сенатор и първа дама, подреждаше офиса си, който гледа към кампуса от 14-ия етаж на сградата за международни отношения на Колумбийския университет, и изучаваше класьорите си с очертания и бележки.

„Чувствам се добре“, каза тя в интервю в конферентна зала в съседство с нейния светъл офис, „но нервен“.

Както е случаят с повечето предприятия, започнати от Клинтън – който отдавна е нещо като национален тест на Роршах, обичан от мнозина и ненавиждана от много други — новият й концерт носи по-голямо значение от просто завръщане към академичните й корени.

Новата работа в Колумбия може да позволи на Клинтън да се появи отново публично като експерт по външна политика, след години на изобразяване в пресата и въображението на обществеността като кандидат за президент, победен от Доналд Тръмп.

За всеки либерален политик, но може би най-вече за Клинтън – която преди години можеше да си представи, че през 2023 г. завършва историческо президентство — може да няма по-мека почва от кампус на Ivy League в Ню Йорк.

Класът се предлага от Columbia's School of International and Public Affairs, висше училище, където обучението е над $65 000 на година. „Inside the Situation Room“, както се нарича класът, е част от по-широко партньорство между Клинтън и Ярхи-Майло, декан на училището и професор по международни отношения, който изучава психологията и механизмите на вземане на решения.

Заедно жените създават и новия Институт за глобална политика на Колумбия, където встъпителната група от стипендианти включва Мари Йованович, бившият посланик на САЩ в Украйна; Стейси Ейбрамс, активист за избирателните права в Джорджия и бивш кандидат за губернатор; и Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор и председател на Google. Стипендиантите ще работят със студенти и учени, за да съчетаят научните изследвания и практическия опит с надеждата да решат социални и политически проблеми в глобален мащаб.

Говорител на училището по обществени въпроси каза, че докато други добре известни личности , като Мадлин Олбрайт, са поканени да преподават в кампуса, малко, ако има такива, са получили същия мандат като Клинтън, която е станала редовен професор в допълнение към ролята си в института. Говорителят отказа да сподели подробности за възнаграждението на Клинтън или какво е в сравнение с това на други членове на преподавателския състав.

Класът - кръстен на командния център на Белия дом - има за цел да деконструира как се правят избори с геополитически последици, през призмата на данните на Ярхи-Мило и опита на Клинтън. Повече от 800 студенти кандидатстваха за класа, като изпратиха есета за разглеждане; са приети около 370 студенти и студенти. Всички бяха проверени от Тайните служби.

Лекциите ще се съсредоточат върху теми като дали групите вземат по-добри решения от индивидите и как общественото мнение влияе върху външната политика. Сред назначените четива: „Как да се противопоставим на диктатор“ от Мария Реса и части от мемоарите на Клинтън от 2014 г. „Трудни избори“, в които тя разказва за годините си като държавен секретар по време на администрацията на Обама.

Студентите могат да очакват Тръмп да се появи само когато се отнася до дискусии по конкретни теми в дипломацията или исторически случаи на външна политика, като например когато той ни „извади“ от ядрената сделка с Иран, която беше договорена за първи път от Клинтън.

„Този ​​курс“, каза тя, „не е за него.“

Наистина, в едночасовото интервю преди първия й час, докато Клинтън обсъждаше лидери от Владимир Путин до Ейбрахам Линкълн, имаше чувството милион години далеч от днешните по-груби обществени битки.

Тази година, каза тя, тя не следи отблизо първичните избори на Републиканската партия. Тъй като социологическите проучвания сочат, че Тръмп печели номинацията, тя каза: „Надявам се, че хората с добра воля от всички страни на политическото разделение разбират какви ужасни последици може да има от неговото връщане в Белия дом.“

Говорителят на Тръмп, Стивън Ченг, отговори: „Хилари Клинтън все още не може да превъзмогне опустошителната си загуба през 2016 г. и живее жалко съществуване, защото трябва да изживява отново този славен момент всеки ден.”

Клинтън каза, че не си е направила труда да гледа първичния дебат на Републиканската партия по Fox News миналия месец.

Защо? „Лятно време“, каза тя и се замисли върху заниманията през сезона, които й донесоха радост: Филми („Опенхаймер“, каза тя, „беше необикновен“); книги (тя остана до 3 сутринта, четейки „Том Лейк“ на Ан Патчет); и театър. Миналата неделя тя заведе тримата си внуци на „Цар Лъв“ на Бродуей. „Няма нищо подобно да го гледаш с малки деца“, каза тя.

Само четири дни по-късно Клинтън щеше да бъде на сцената.

Все още не е в заглавията

В сряда следобед студентите се филтрираха в Altschul Auditorium преди 14 часа. клас. Това ще бъде първата от седмичните лекции на Клинтън и Ярхи-Майло. От студентите също се очаква да посещават седмични срещи на дискусионни групи с асистенти, които ще оценяват възложената им курсова работа.

Ярхи-Майло каза на студентите, че няма да им липсват съвременни външнополитически кризи, които да разпускат: войната в Украйна, шпионският балон, който прелетя през Съединените щати и напрежението в Тайван, за да назовем само няколко. За да обмислят как са реагирали лидерите, студентите ще четат и обсъждат теория на игрите, поведенческа психология, времеви натиск и други елементи, които оформят решенията. „Това е всичко, което мога да ви кажа, защото не бях в стаята“, каза тя.

Клинтън често беше и тя сподели няколко истории, включително една, която наистина се случи в Ситуационната зала. В началото на 2009 г., след като беше номинирана от новоизбрания президент Барак Обама за държавен секретар, но все още не беше потвърдена от Сената, тя получи съобщение от Кондолиза Райс, държавен секретар при президента Джордж У. Буш, че трябва да докладва на ситуационната зала.

Клинтън и други членове на бъдещата администрация се срещнаха с представители на Буш, които ги информираха за това, което смятат за достоверни заплахи за атаки срещу встъпването в длъжност и Обама.

Това беше първият й път в Ситуационната зала в официално качество. „Вие сте привлечени; често не знаете, че има криза, докато не влезете в Ситуационната стая“, каза тя. „Все още не е в заглавията на вестниците, а понякога никога не е, което не е лошо.“

Но участието в правенето на политики на високо ниво има своите последствия, дори години по-късно. Докато Клинтън изнасяше лекции на студентите как да вземат решения, малка група протестира пред сградата, скандирайки: „Засрамете се! Изгонете Хилари Клинтън!“

Дахуд Андре, организатор от група, наречена Komokoda, каза, че се надява да окаже натиск върху университетските служители да прекратят връзката си с Клинтън, който беше държавен секретар през 2010 г., когато земетресение опустоши Хаити . Той вярва, че насилието и политическите вълнения, които продължават да измъчват нацията, могат да бъдат проследени до реакцията на Съединените щати. Говорител на Columbia отказа да коментира протеста.

Къщата на президента

На 28 януари 2017 г. Клинтън се озова да седи на вечеря в имение, построено за президенти, повече повече от 200 мили северно от Белия дом, където Тръмп беше резиденция преди осем дни.

Това беше президентската къща в Колумбия. Тя беше там на вечеря в нейна чест, организирана от Лий Болинджър, дългогодишният ръководител на университета, когото познава от години.

След изборите през 2016 г. той каза, че иска Колумбия да бъде на нея докато обмисляше бъдещето си. Миналата година, когато се готвеше да се оттегли, всичко си дойде на мястото. Когато Клинтън се срещна с Ярхи-Майло, Болинджър каза: „Всичко светна.“

В края на часа в сряда студентите бяха поканени да задават въпроси. Един попита за различията между половете във външната политика; друг попита за потенциалното използване на изкуствения интелект в дипломацията.

След това студентите излязоха от аудиторията и зажужаха около двора.

Акайша Палмър, която учи за магистърска степен степен по публична администрация, каза, че се радва, че дискусията не е включила загубата на Клинтън от Тръмп. „Искам да се съсредоточа само върху ролята й на държавен секретар“, каза тя.

Студент, Букуру Анастази, се съгласи. „Името й винаги се свързва с името на мъжа“, каза тя. „Наистина е освежаващо само да се говори за нея.“

c.2023 The New York Times Company

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР