Ню Делхи обмисля да отмени неотдавна увеличения данък върху вноса

...
Ню Делхи обмисля да отмени неотдавна увеличения данък върху вноса
Коментари Харесай

Индия може да намали данъка върху вноса на злато

Ню Делхи обмисля да анулира наскоро нараствания налог върху вноса на злато, с цел да спре противозаконния импорт на метала, заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници. Според отчета Министерството на търговията обмисля да понижи сегашната такса от 12,5 % на 10 %. Тази стъпка може да бъде оповестена при представянето на бюджета при започване на идната година или по-рано, настояват източниците.

През юли Индия увеличи цената за импорт на злато от предходните 7,5%. Мярката имаше за цел да понижи притока на метал, с цел да се стабилизира индийската валута. По това време рупията претърпя рекорден спад поради високата инфлация и комерсиалните несъответствия. Според данни на Световния съвет по златото, след нарастването вносът на злато в Индия е понижен с 23% през юли-септември на годишна база.

Почти незабавно след въвеждането на таксата обаче започнаха да се появяват предизвестия за увеличение на контрабандата, като мнозина приканиха държавното управление да преразгледа решението. Експертите настояват, че по-високият налог върху вноса съставлява предизвикателство за локалната златна промишленост в Индия, защото усилва размера на стоките, които влизат в страната по всекидневен път.

" Митото би трябвало да бъде сред 4 и 6%, с цел да може държавното управление да получи задоволително положителни доходи и да няма противозаконна търговия ", съобщи пред изданието Ашиш Пете, ръководител на основаната в Мумбай комерсиална група.

Индия е вторият по величина консуматор на злато в света след Китай, като вносът се дължи главно на бижутерийната промишленост. По данни на Министерството на търговията и индустрията през финансовата 2020-21 година Индия е внесла 651,24 тона злато. Този импорт е на стойност 34,62 милиарда $ и към този момент е повишен с 33% до 46,14 милиарда $ през 2021-22 година Междувременно в понеделник Дирекцията за разузнаване на приходите (DRI) заяви, че до момента през тази финансова година е конфискувала над 833 кг контрабандно злато на стойност 49,5 милиона $.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР