Нямайте никакво съмнение, че ще има по-висока цена на потреблението

...
Нямайте никакво съмнение, че ще има по-висока цена на потреблението
Коментари Харесай

Експерт: Нямайте никакво съмнение, че токът ще поскъпне

" Нямайте никакво подозрение, че ще има по-висока цена на потреблението на ток за битовите консуматори. Едно домакинство използва ел. сила на цената на един металургичен цех. " Това съобщи зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев в изявление за bTV.
Според него " тези, които са напълно дребни, ще пострадат доста. Тези, които са присъединени на ниско напрежение, да създадат промяна към контролиран пазар, ще могат най-малко да преживеят януари-февруари. "
По думите му пазарът по този начин или другояче не е свободен, като някои търговци злоупотребяват с договорите си, с цел да желаят от ден на ден и повече за ел. силата от клиентите си.
Изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов беше безапелационен, че 350-процентовите скокове са моментни и междинната цена от началото на годината в действителност е под 39 евро – надалеч от цените на някои покупко-продажби от 3 декември, които уплашиха бизнеса.
" Една пещ не се включва съгласно момента ", отговори Радев и уточни, че някои производители ще компенсират скъпия ток с по-висока цена на изделията си.
Константинов означи, че цените у нас следват контура на борсовите цени в района, а към този момент има и подписано съглашение с немската енергийна борса, което ще разреши фиксирането на цена за дълго време.
На 4 декември от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което сигнализират, че през последните седмици и дни цените на електрическата енергия за свободния пазар безусловно избухнаха, с цел да доближат неуместните равнища от 250-275 лева./MWh.
" Ръст от над 350% е всичко друго, само че не и естествен ", настояват от АИКБ.
От АИКБ прецизират, че към този момент имат сигнали за прекратяване на индустриални режими в енергоинтензивни индустриални мощности и упорстват за навременни енергични и съответни дейности. Такъв образец са предприятията от старозагорския Холдинг " Металик ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР