Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в

...
Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Ще инициирам обсъждане на компетентността на органа по избора на Сарафов

" Нямаше подозрение кой ще наследи Иван Гешев, само че имаше в метода, по който беше определен Борислав Сарафов - в границите на часове и без разискване, както и при неналичието на опция обществено да се отбрани аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов потегля с ниска степен на доверие, и заради метода, по който беше сбъднат неговия избор ".  

Това сподели пред БНР министърът на правораздаването Атанас Славов. 

И добави, че евентуално е изкушаващо да се мисли, че отстраняването на Иван Гешев се е случило, тъй като хората, които държат ключа към болшинствата в правосъдната система и във Висш съдебен съвет, са го употребявали и са завъртели ключалката, само че: 

" Гешев загуби легитимация като основен прокурор още при започване на неговия избор, толкоз доста прегрешения и нарушавания имаше. Тогавашното болшинство във Висш съдебен съвет не го освободи. Хора, които до неотдавна бяха монолитното болшинство зад основния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави усещане за външна интервенция в целия развой ". 

Славов разясни, че през новата седмица ще свика Пленум на Висшия правосъден съвет, на който изказвания, опасения, страхове и внушения за външна интервенция в този развой да бъдат поставени на масата и да се открият обстоятелствата. 

" На съвещание ще предизвиквам спомагателна точка - разискване на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор... Дали да има искане за освобождение или оставка на Сарафов, има развой, който би трябвало да бъде извървян ". 

В предаването " Политически НЕкоректно " правосъдният министър разяснява проблема " Осемте джуджета ": 

" Това е илюстрация на процесите, които евентуално от десетилетия се развиват в правосъдната власт и остават неизяснени... Ако има учредения за пристрастност към този скандал, Борислав Сарафов не трябва да се намесва в този случай. За да са спазени всички процесуални условия, той би трябвало да се води от този случай ". 

По думите на Атанас Славов първият тест за Сарафов ще бъде при избора му на заместници: 

" Ако желае да работи за усмиряване на напрежението в системата на прокуратурата, би трябвало да предложи за свои заместници хора, потвърдили своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки... Има равнища в прокуратурата, които би трябвало да минат през инспекция за интегритет и професионализъм, откакто са изпълнявали поръчки, идващи от основния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с елементарното му превръщане с противоположен знак. Ако забележим, че Сарафов влиза комфортно в обувките на Гешев, употребявайки същите способи, това е явен сигнал какво ще последва. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР