Нямаше да се стигне до санкции по Магнитски“, ако имахме

...
Нямаше да се стигне до санкции по Магнитски“, ако имахме
Коментари Харесай

Юрист: Споменаваните суми по „Магнитски“ лесно могат да бъдат проверени при желание

Нямаше да се стигне до наказания по „ Магнитски “, в случай че имахме работещи институции за битка с корупцията. Тъй като такива няма, виждаме такива описи освен от Съединени американски щати, само че и от Англия. Това е много сериозен имиджов удар върху нашата страна.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria адв. Андрей Янкулов, някогашен зам.-правосъден министър и юридически консултант на антикорупционния фонд.

Основната институция е прокуратурата, само че паралелно с това имаме КПКОНПИ, която получи много съществени пълномощия, само че резултати не сме видели. Нямаме никаква информация дали тя е работила по тези лица, за които в този момент непознати страни изнасят информация, че са имали офшорни сметки със суми по тях.

 
Срещу Румен Овчаров се водеха каузи през годините за други неща, само че още веднъж свързани с енергетиката. Но в хода на тези производства те започват процедурата по КПОНКПИ за инспекция на сходство на приходи с имущество. Дали нещо се е открило там, по този начин и никой не разбра.
Естествено тук отношение имат ДАНС, Национална агенция за приходите - куп институции, натоварени със задачата да се борят с корупцията. И макар тях виждаме, че нищо не се случва.

Не мисля, че нещо по-различно може да се чака след втория лист „ Магнитски “ на база на това, което сме виждали до момента. Няма ли промяна и смяна в метода на действие на институциите, аз не мисля, че можем да чакаме по-различни резултати. Първият стадий на промяната е нормативната смяна.

 
Доказателства от Съединени американски щати на наши органи не са предоставяни, не е и належащо, тъй като те обезпечават тяхната си административна процедура. Не събират доказателства за нас, които да ни дадат, за можем ние да съдим лицата. Във втория лист има повече конкретика, загатват се суми, които елементарно могат да бъдат тествани от нашите правоохранителни органи при предпочитание за това.
Когато се приказва за активността на Владислав Горанов се цитира негово присъединяване в действия, които не могат да минат без присъединяване на други политически лица.

Главният прокурор оглавява институция, която се проваля в борбата с битката с корупцията по високите етажи на властта.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР