“Нямаме време да се бавим. Събаряме сградата и изграждаме нова

...
“Нямаме време да се бавим. Събаряме сградата и изграждаме нова
Коментари Харесай

Ангелов: Събаряме старата зграда и вдигаме нова за детската болница


“Нямаме време да се бавим. Събаряме постройката и построяваме нова постройка за педиатрична болница, спазвайки периода на контракта ”. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов , който участва публично разискване за построяването на лечебното заведение, представен от БГНЕС.

Министърът разгласи, че държи болничното заведение да бъде приключена в период, който по контракт е 42 месеца.

По време на разискването беше показана и създадената от “Главболгарстрой ” концепцията и визията на бъдещата Националната многопрофилна детска болница.

„ Наша обща отговорност е да сътвори такава детска болница , в която децата на България да получават качествена, навременна и сложна здравна грижа. Родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените експерти в областта на детското опазване на здравето, че за диагностиката, лекуването и възобновяване им се работи по европейски стандарти.

С инсталация та, с която сме обезпечили лечебното заведение, могат да бъдат лекувани всички положения и патологии при децата. Лекарите и сестрите, грижещи се за най-малките, да имат самочувствието на сътрудниците, работещи в приети педиатрични клиники на запад, да им подсигуряваме условия за професионално развиване, а точно да бъде база за образование на студенти и специализанти, в която да преподават най-хубавите специалисти по детско опазване на здравето у нас “, съобщи министърът на опазването на здравето при откриването на полемиката.

Изпълнителният шеф на Националната мрежа за децата и част от Националната гражданска самодейност за същинска детска болница Георги Богданов се възмути от обстоятелството, че се демонстрира идея, създадена върху съществуващата постройка.

„ Над 6000 души сме се подписали, че това е нещо, което не желаем. Премиерът Борисов даде обещание това скеле да бъде бутнато и на негово място да бъде обособена една съвременна болница. Това, което ни се предлага сега е един бройлеров вид Национална детска болница , което за нас не е уместно. Модерните лечебни заведения в света не са такива, каквито ни показаха “, съобщи той сюрпризиран от предлагането на здравното министерство и акцентира, че в случай че настояването им не бъде почетено ще продължат да отстояват позицията си.

Според него това скеле от дълго време е изживяло живота си и е неуместно за задачите на нова болница.

Председателят на пациентски организации „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева сподели, че видяното като идея ни доближава до една модерна, съвременна детска болница.

„ Смятаме, че би трябвало да изразим своята поддръжка към институциите, тъй като виждаме в тях предпочитание оптимално бързо да се случи тази болница. Всеки ден имаме сигнали за дечица, които се чудят къде да се лекуват. Децата на България се лутат. София не е България. Децата имат потребност от тази профилирана болница “, разяснява тя.

Георгиева уточни, че настояването за смяна значи доста разноски, огромни възнаграждения и съзнателно закъснение заради финансови ползи на този градеж.

„ Около 95% от лекарите желаят тази болница и считат, че мястото е уместно. Наистина има съперници, в което няма неприятно, само че те са извънредно малко и това би трябвало да се регистрира като факт. Родителите, които излизаха на митинги бяха подведени и им беше внушено, че има хора, които не желаят детска болница , което не е правилно “, съобщи тя.

По думите на Петър Ненов, който е с 50-годишен опит като строител, архитект и инвеститорски надзор е безапелационен, че съществуващата постройка може да се употребява.

„ Това е стомановобетонова структура с АКТ 14. Това значи, че е призната. Нормите на земетръс са спазени още при проектирането на постройката. Тези правила все още са спазени. Второ – тази структура е построена по метод, по който на всички етажи може да се загражда, т.е. няма никакво значение няма структурата във връзка с разпределението вътре. Какъвто и план да се появи той не е обезпокоен от градивното решение на постройката. Височините са изцяло задоволителни за болнично заведение “, акцентира специалистът.

Искането да се събори сегашната сграда ще направи по този начин, че вместо до 3,5 година да имаме детска болница , това ще се случи след не по-малко от 7, разяснява той и добави, че в случай че структурата бъде взривена, това ще докара до голямо замърсяване в региона, който е медицински комплекс, в който има болнични отделения, и което разчистване ще отнеме 2 години.

Според него ще са нужни леки козметични намеси, с цел да може да се осъществя новото здравно заведение и добави, че с годините якостта на бетона се усилва.

Изпълнителният шеф на „ Главболгарстрой “ Мая Пенчева сподели пред БГНЕС, че без значение дали ще би трябвало да се събори постройката или не, това няма да промени контрактуваната към този момент цена, която е на стойност 77 млн. лева без Данък добавена стойност.

„ Ние сме подготвени и за двата разновидността. Ние бихме реконструирали, бихме съборили. Това би трябвало да каже възложителят. Ние даже не сме пристъпили към градивно проучване “, сподели тя и посочи, че към момента нямат старт и се надява през днешния ден да стане ясно по кой път ще се поеме.

„ Няма структура, която да не може да бъде укрепена. Въпросът е какво желае обществото. А както виждаме обществото желае нова структура. Тя ще бъде отново в този тип и размер. На процедура на това място не може да ес осъществя нещо фантастично и необикновено “, разяснява Пенчева и посочи, че постройката ще е на 11 етажа и в нея ще има 350 кревати.

След края на публичното разискване, министър Ангелов заяви пред медиите, че бъдещата детска болница ще бъде в изцяло нова постройка та, в този момент съществуващата ще бъде съборена. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР