Нямаме стерилна среда, в която да се стъпва на критерии

...
Нямаме стерилна среда, в която да се стъпва на критерии
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Може да влезем в Шенген на етапи

„ Нямаме стерилна среда, в която да се стъпва на критерии за Шенген, които България и Румъния да са покрили. Новини за хванати мигранти в страната ни излизат всекидневно. Случи се и политическата рецесия в Нидерландия. Затова е неотложно да дойдат специалисти, които да оценят на място какво прави страната ни. Единствено по този начин – на доказателства от експертно към политическо равнище, може да чакаме смяна за забавянето на приема на страната ни в Шенген до декември ”. Това съобщи някогашният дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS. Повод за думите й е частичното несъгласие на Австрия за приемането на България в Шенген.

Тя не изключва опцията България да влезе в Шенген на части. „ Най-напред да влезем във въздушен Шенген и сухопътния да изчака, до момента в който дадем доказателства за съществено ангажиране. Два са мигрантските направления – Средиземноморския и Балканския. Средиземноморския като че наподобява по-овладян, по обясними аргументи, изясни дипломатът.

„ Много е добре, че предприехме законодателни стъпки, само че те не трябва да наподобяват като под паника дейности. Трябва да се покаже поредност, предсказуемост и очевидни доказателства, че стават необратими дейностите за битка с корупцията, за върховенството на закона ”, сподели Поптодорова.

ГДБОП следят 59 групи за каналджийство, които работят непрекъснато. Това не е насърчаваща статистика. Много мъчно един канцлер би опровергал вътрешния си министър по този въпрос. Според нея няма каналджия, който самичък сам да прекара 100 или 300 души през границата.

Според нея западните страни желаят да видят здрава отбрана на границите, по-силни наказания за каналджии, трафиканти. „ Реални, забележими, сурови санкции на каналджии не знаем ”, изясни дипломатът. Относно снощното чуване на някогашния президент Доналд Тръмп в съда, някогашният ни дипломат в Съединени американски щати съобщи, че това няма да е спънка за неговата кандидатура за нов президентски мандат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР