Нямаме проблем да изнасяме продукти от руски петрол. Това е

...
Нямаме проблем да изнасяме продукти от руски петрол. Това е
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Цените на горивата у нас няма да се понижат, но ще има компенсиране

Нямаме проблем да изнасяме артикули от съветски нефт. Това е дерогацията. Целта й е България и други страни да се доставят, а не да влиза съветски нефт, който да продължава към други страни. Тук няма тематика.
Това съобщи пред Нова телевизия служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Повод за коментара му е случилото се през почивните дни, когато енергийният министър Росен Христов уточни, че през “Лукойл ” към други страни тече съветски нефт поради дерогацията. На идващия ден от Европейската комисия му дадоха отговор, че дерогацията за България е за доставяне с гориво, а не препродаване.

Никола Стоянов уточни още, че цените на горивата у нас няма да отидат надолу. Ще има механизъм за компенсиране.

 

 Цялата скица ще стъпи на европейския правилник за свръхпечалбите в енергетиката. Идеята е да бъдат конфискувани свръхпечалби от бранша на горивата и обезщетения ще отидат и във компании, освен във физически лица, посочи  служебният министър на стопанската система Никола Стоянов, който не се ангажира какъв брой тъкмо потребителите ще бъдат обезщетени, въпреки че се приказва за 25 стотинки на литър.

 

Според Стоянов, в този момент ще се одобряват правила, с които ще се прибират свръхпечалби.

 

" Фирми в Швейцария не можем да таксуваме, това е ясно. Ще създадем механизъм за българските компании ", съобщи служебният министър на стопанската система.

 

По думите му пред Нова телевизия, не било значимо каква облага имат в този момент (Лукойл Нефтохим), а какво ще е пред ноември, декември, януари. Няма да има връщане обратно при облагането на облага – гледаме единствено напред, уточни министърът.

 

 Стоянов не отхвърли, че от " Лукойл Нефтохим " може да се вземат 33 млн. лева т.е. на процедура нищо. И се застрахова, че " народните представители ще решат детайлите ", откакто към него полетяха въпроси с какъв брой ще поевтинеят горивата за потребителите, въпреки да приказваме за отплата, а не за по-ниски цени на колонките.

 

Като министър на стопанската система съм последовател на това, че пазарът лекува всички недъзи. Но би трябвало да отчитаме, че България има единствено една рафинерия за преправка на нефт, съобщи Стоянов.

 

Попитан и дали е споделил, че в случай че " Лукойл Нефтохим " не изнася за трети страни горива, създадени от съветски нефт, цената на горивата ще стане 5-6 лв., министърът удостовери. Вчера (2 ноември), той сподели това пред икономическата комисия в Народното събрание и добави, че ще стане или това, или рафинерията ще затвори, в случай че не изнася продукция за трети страни. Можем да изнасяме петролни артикули, направени от съветски нефт – горива, масла и така нататък, увери Стоянов.

 

Но на въпрос за какво от Европейска комисия ни припомнят каква е дерогацията, отговорът беше, че задачата не била съветски нефт да влиза от България и да продължава към други пазари. Същевременно Стоянов удостовери, че се водят диалози със международна спортна компания и до 6 месеца ще е ясно дали тя ще открие в България собствен клон. Той няма да е индустриален, а " разпределителен хъб ". Тук ще е мозъкът на компанията, разясни министърът, визирайки център за ръководство на въпросния бранд, чието име не загатна.

“Цялата скица ще стъпи още веднъж на европейския правилник за изземане на свърхпечалбите ”, изясни той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР