Нямаме нищо против да возим туристи, да показваме нашия бит

...
Нямаме нищо против да возим туристи, да показваме нашия бит
Коментари Харесай

Ченгене скеле става българската Венеция

Нямаме нищо срещу да возим туристи, да демонстрираме нашия обичай и шиенето на мрежи, правенето на морски възли. Това сподели пред бТВ рибарят от Бургас Георги Димов, откакто му бе заложен въпроса дали когато няма риба в морето сътрудниците му няма да се преквалифицират в таксиметрови водачи във вода и да возят летовници в морето.

Едното не пречи на другото, добави той.

Според него, лодките могат да служат като морски таксита.

„ Сега приготвяме мрежите за есенния лов на риба, който чакаме с неспокойствие. Вече се демонстрираха първите риби, които са преходни и започнаха да идват по нашето крайбрежие “, споделя рибарят.

„ Нашето населено място е построено след 1970 година. Лодките на бащите ни и на дедите ни бяха принудително отстранени от Бургас заради разширението на врата и градежът на новото рибно пристанище “, прибавя той.

„ Бяха построени един основен и два съществени канала, в които всичките лодки бяха сложени в това място. Има аналогия с Венеция, защото се движим по каналите, с цел да влезем в морето “, разяснява Димов.

Радосвета Стюърт от отдел Туризъм към Община Бургас пък съобщи, че в Ченгене скеле ще се демонстрира рибарството като един от най-древните занаяти по нашите земи.

„ Морето е давало занаят на хората още от антични времена. Затова за нас е толкоз значимо да покажем на новите генерации по какъв начин хората са ловели риба и по какъв начин са я преработвали “, добави тя.

Новата лодкостоянка към този момент действа, а на нея скоро ще дебаркира корабчето „ Анастасия “, което ще плава от бургаското пристанище новият порт на Ченгене скеле, сподели още Радосвета Стюърт, написа флагман.бг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР