Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно

...
Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно
Коментари Харесай

Ема Хопкинс: време е да кажем Стига толкова на Москва

" Нямаме съмнения, че Русия е виновна за използването на нервно бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му ", разяснява пред НоваТВ посланикът на Англия у нас Ема Хопкинс.

" Веществото е обещано за самостоятелен разбор от Организацията за възбрана на химическите оръжия. То се изследва и в самостоятелни лаборатории по целия свят. Резултати от тях чакаме напълно скоро ", изясни посланикът. Хопкинс добави, че Лондон има съществени съдебно-медицински доказателства за това изказване.

" Този случай е единствено един детайл от поредност дейности от страна на Русия и е време да кажем: " Стига толкоз ". Години наред се повтаря модел на държание, при което Москва погазва интернационалния правов ред - с анексирането на Крим, поддръжката за режима на Асад в Сирия, опита за прелом в Черна гора, намесата в избори по целия свят, хакерски атаки, дезинформация ", добави английският дипломат.

Страната й също по този начин има доказателства, че в последните 10 години Москва " развива своята дарба да употребява нервно-паралитични субстанции за убийства по целия свят ".

Ема Хопкинс разяснява, че управляващите в родината й не са учудени от обстоятелството, че Русия отхвърля присъединяване в покушението над Скрипал. " Русия не отговори на нашата молба за съдействие по случая и отвърна със жлъч. В същото време медиите в страната плетат мрежа от неистини. Те настояват неуместни неща като това, че Скрипал бил привързан към " Новичок " или че Тереза Мей го е създала ", изясни посланикът.

Тя благодари на България за декларираната поддръжка и взаимност с Англия. И акцентира, че двете страни ще продължат да поддържат положителни взаимоотношения и след излизането на Острова от Европейския съюз.

" Всички, които застанаха зад нас, не го вършат единствено от взаимност, а и в името на опазването на интернационалната сигурност. Трябва дружно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този интервал на пренастройване на интернационалния ред ", добави Хопкинс.

Според нея отговорът на Англия в тази обстановка би трябвало да бъде " в сходство с държанието на демократична страна, която съблюдава интернационалните формати ".

Припомняме, някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал и 33-годишната му щерка Юлия бяха отровени на скамейка в публичен парк в английския град Солсбъри. Те бяха открити в безсъзнание в центъра на града на 4 март. Баща и щерка бяха отровени с невропаралетичния газ новичок.

Британският министър председател Тереза Мей упрекна Москва, че стои зад отравянето на някогашния съветски разузнавач. Според Лондон Русия е употребила химическия сътрудник. Обединеното кралство експулсира 23-ма съветски дипломати, а Москва, която изрично отхвърля обвиняванията, предприе реципрочни дейности.

Последва дипломатическа рецесия. Повече от 20 страни започнаха дейности против Русия поради случая " Скрипал ". 16 страни членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати са измежду тях. Държавите демонстрираха взаимност с Лондон и оповестиха, че гонят съветски дипломати. Съединени американски щати изгони 60 души от съветската задача, а Украйна - 13.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР