Нямаме хора, бягащи от войната в Украйна, които да стоят

...
Нямаме хора, бягащи от войната в Украйна, които да стоят
Коментари Харесай

МВР увери, че всички бежанци са подслонени в добри условия

Нямаме хора, бягащи от войната в Украйна, които да стоят по улиците, на студено, в неподходящи условия, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев на брифинг в Министерския съвет на Оперативната координационна група, която дава отговор за евакуирането и подслоняването на жителите, бягащи от войната в Украйна.

“МВР се старае да постави всички старания за облекчение на процеса по приемането на бежанци от Украйна, поемаме си нашите задължения във връзка с тяхната сигурност, добави той”.

По думите му със съдействието на Министерство на вътрешните работи, на Групово дело “Гранична Полиция”, Групово дело “Пожарна сигурност и отбрана на населението”, действат пунктовете за бежанци на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дунав мост” и на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дуранкулак”. Паралелно с това, в съгласуваност с локалната власт са основани спешни центрове във Варна и в Бургас.

Много огромна част от хората, бягащи от войната в Украйна, са настанени в огромни хотели по Черноморието. В тази връзка е изпратено разпоредително писмо до ръководителите на Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи за усилване на полицейското наличие, където има концентриране на украински жители, както и обезпечаване на тяхната отбраната и успокоение, доколкото това е допустимо.

“Осигурява се превоз до всеки първичен приемателен пункт за лица, които не са насочени накъде да тръгнат и не разполагат с превоз. Този превоз ги завежда от граничните пунктове до местата за настаняване”, разясни заместник-министър Темелакиев. Той заяви, че, редом със стационарните пунктове за бежанците, ще бъдат основани и мобилни екипи за регистрация на бежанците, с цел да не се постанова да бъдат разкарвани из структурите на Министерство на вътрешните работи в страната.

Петя Първанова, ръководител на Държавната организация за бежанците, заяви, че у нас са регистрирани към 700 жители на Украйна, които са потърсили интернационална протекция. Агенцията за бежанците непрестанно изпраща мобилни екипи на пунктовете за първичен банкет в Бургас, Русе, Дуранкулак, Варна, от през вчерашния ден имаме чиновник и на Централна гара, осведоми Първанова. Тя акцентира, че статут за краткотрайна протекция са получили 150 бягащи от Украйна, като доста скоро краткотрайна протекция ще може да се издава в териториалните поделения на Агенцията за бежанците, както и в териториалните структури на Министерство на вътрешните работи.  По думите й е въпрос на дни е това да се случи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР