“Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за

...
“Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за
Коментари Харесай

Ексклузивно! Илков: Към момента не сме застрашени от терористична атака, взели сме допълнителни мерки за сигурност!

“Нямаме данни от българските служби и нашите непознати сътрудници за някаква застрашеност от терористична офанзива, обвързвана с процесите в Близкия изток. ”

 

 Това съобщи на брифинг в министерския съвет министърът на вътрешните работи Атанас Илков. 

 

“Взети са спомагателни ограничения за сигурност във връзка с дипломатическото посланичество на израелската страна и други обекти, свързани с дипломатическата задача, тъй че да подсигуряваме сигурността на чиновниците и регионите, в които те се намират ”, заяви министър Илков. 

 

" Имаме засилени ограничения за сигурност и по други места, само че това е подбудено от превантивния детайл ", изясни още той.

Във връзка с евакуацията и посрещането на български жители от Близкия Изток той уточни, че е имало съответна реакция от българското държавно управление и съгласуваност с всички министерства, организации и ведомства, имащи задължения и отговорности в този развой.

 

По думите на министър Илков са подсигурени над 200 места в почивните бази на Министерство на вътрешните работи, където могат да бъдат настанени евакуирани наши сънародници. Ако базите на Министерство на вътрешните работи са незадоволителни, ще бъдат употребявани и такива от други министерства, стана известно от изказването. 

 

Министър Илков напомни също, че със заповед на министър-председателя е основана междуведомствена работна група с представители от всички министерства и организации, които имат отношение към процесите. 

 

В отговор на журналистически въпрос за равнището на сигурност министър Илков още веднъж акцентира, че нито нашите служби, нито нашите сътрудници са придобили данни, свързани с утежняване на средата за сигурност в България.

 

" Независимо от това ние сме си взели нашите рутинни и превантивни ограничения, тъй че да имаме подготвеност за реакция при пораждане на нужда. Нашите сътрудници са в подготвеност ", акцентира той.

 

Министърът на вътрешните работи акцентира, че засилено полицейско наличие има на стратегически места в София, а при нужда такова ще има и на други места в страната. 

 

В късния следобяд служебният министър-председател Димитър Главчев свика и съвета по сигурността по отношение на ескалацията на напрежението в Близкия изток.

 

Председател на Съвета е министър председателят, а членове са служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков, на защитата Атанас Запрянов, на външните работи Иван Кондов, на финансите Людмила Петкова, както и на електронното ръководство Валентин Мундров.

 

В съвета по сигурността участваха още ръководителят на държавна организация " Национална сигурност ", ръководителят на държавна организация " Разузнаване ", шефът на работа " Военно разузнаване ", както и началникът на националната работа за защита.

 

В петък от 10:00 часа президентът Румен Радев пък свиква  в президентската институция изключително съвещание на консултативния съвет за национална сигурност.

 

Припомняме, че с полет от Ливан се прибраха още 80 наши сънародници, ден преди този момент бяха евакуирани 89 българи.

 

Какво още сподели по тематиката вътрешният министър, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, извънредно за “Свободно слово ”.

Автор: svobodnoslovo.eu

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР