Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и

...
Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и
Коментари Харесай

Кирил Петков: В петък сменихме целия борд на Булгаргаз, защото нямаме време за губене

" Нямаме 100 дни, не спим задоволително и работим крепко и имаме огромен напредък. Погледнете резултатите! Г-н Цацаров, колкото и да е неудовлетворен от това за отнетия допуск, въпреки всичко си подаде оставката. Снощи сменихме целия ръб на " Булгаргаз ", тъй като нямаме време за губене'',заяви министър-председателят Кирил Петков в изявление по Дарик радио.

От думите му се разбра, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените по отношение на тържищата.

" В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се употребява и получихме уверения от Азербайджан, че е допустимо. Неясно за какво обаче не сме го създали. Нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето по какъв начин се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият ръб най-малкото да не взема такива решения'', изясни той промените в енергийната компания.

" КЕВР би трябвало да е работещ орган и да има опция да влезе същински в ценообразуването на енергийните сдружения. Ако не опиташ, за какво се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си? ", удиви се Петков

Трябва да се направи компромис в част от договарянията с Република Северна Македония, с цел да има стопански напредък на Балканите.

На Балканите не би трябвало да се мисли чисто националистически, тъй като в случай че се работи дружно, и в положителни връзки, бихме могли да реализираме крайната си цел за добросъседство.

Това сподели министър председателят Кирил Петков в ефира на Дарик радио.

Петков не посочи какъв тъкмо компромис би трябвало да направи България със Северна Мадекония и от кои от настояванията си ще се откажем, с цел да отворим вратата на Скопие към Европейски Съюз и дали това значи оттегляне от националнана позиция, закрепена в Договора от 2017, Рамковата позиция и Декларацията на Народното събрание от 2019 година.

Според премиера в досегашните договаряния непрекъснато се е наблягало на проблемите. В изразителност на политиците по никакъв метод не се е говорило за добросъседство.

За него, когато се обръща внимание единствено и само на проблемите - това не би довело до нищо положително, а единствено до утежняване на връзките.

" От Северна Македония можем да желаеме всичко. Много значими български цели, които в действителност са значими. Но крайната цел е до момента в който резервираме българското си достолепие, да имаме същинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като район. Това е пазар с размера на Франция и можем да сме доста по-успешни'', разяснява още министър-председателят.

Петков е на мнението, че проблемите са проблеми, само че не би трябвало те да са в основата на междусъседския разговор.

" Не може обаче да се не помни историята и не би трябвало да се подценява ", сподели още министър-председателят.

" До този миг приказваме в историческата комисия единствено какъв брой огромни разлики имаме, а би трябвало да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има значими исторически фигури, върху които се сплотяваме, а тези единодушия даже не са официално оповестени. Нека тези неща да ги създадем обстоятелства, да ги вкараме в образователните стратегии и по този начин ще напредваме ", съобщи още Петков.

" Важно е да се разбере, че когато има наслагване на агитация, а по време на югославския режим е имало голяма, ние не можем да го пренебрегваме и е нужно време за изчистването им. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е стартиране в Европа. Има едни 15 години. И в случай че създадем развой историческата истина да се разкрива, имаме интервал от 15 години, в който можем да работим ", изясни той.

Сега споделяме: проблемите са си проблеми, би трябвало да работим по тях, само че дано работим градивно, та където можем дружно да спечелим, да го създадем. Ако мислим какво можем да създадем, националистите ще увиснат. Но в този момент ще видите, ще се усили това говорене и в България, и в Северна Македония, само че последователно няма да има значение. Не може обаче да се не помни историята и не би трябвало да се подценява, добави Петков.

Когато се види, че страните имат обща цел, то съответните проблеми по-лесно могат да се решат градивно, твърди Петков.

Също по този начин споделя мнението, че би трябвало да си знаем историята, а те това, което вършат е смяна в разговора, тъй като на по-късен стадий казусът би бил станал нерешим. Затова компромисът би направил по този начин да има културен продан, смяна в образователната стратегия, какти и в езика на омразата сред РСМ и България.

Относно спора НАТО - Русия, министър председателят е на мнението, че Европейски Съюз би трябвало да има личен потенциал, с цел да направи самостоятелни решения с самостоятелния потенциал и запас.

,България като суверенна страна никой не може да ни постанова каквото и да било'', сподели Петков във връзка настояванията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 година и да няма войски в България и Румъния.

Кирил Петков: България няма повече да е потребител на сигурност, а сътрудник на НАТО

,,За първи път с българския батальон се слагаме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш - български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме късмет на нашата войска да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме подготвени да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега към този момент почваме да попълняме тези дефицити, а не да се харчат пари за защита, тъй като някой желал да си купи нещо'', обясни министър председателят за какво държавното управление предложи български елементи да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се одобряват съюзнически елементи.

В България тематиката русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкоз, ние би трябвало да сме българофили и би трябвало да мислим по какъв начин всяко наше деяние се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще пазят българския интерес, сме ние, разяснява още Петков.

Кирил Петков отбрани концепцията за основаване на европейска войска.

" За да може човек да прави самостоятелни решения, той би трябвало да има самостоятелен потенциал и самостоятелен запас. От тази позиция аз мисля, че президентът Макрон (президентът на Франция Еманюел Макрон - бел. ред.) има много мощна позиция в тази тенденция, с цел да има личен избор Европа, с цел да не бъде потребител на сигурност, а да бъде основател на сигурност ", съобщи министър председателят Кирил Петков в предаването " Седмицата " на Дарик радио.

С тези думи Петков отбрани тезата на френския президент, който твърди, че би трябвало да има европейска войска. Все отново обаче министър председателят регистрира, че не би трябвало да има доста паралелни съюзи, тъй като хората и техниката са едни. Той бе безапелационен, че в случай че се основава такава войска, тя би трябвало да надгради връзките сред Европейски Съюз и НАТО, а не да се конкурира с Алианса.

Министър-председателят засегна тематиката и за ръководството на рецесията и епидемията от ковид.

,,Не затваряме никой за нищо, до момента в който цената на това не стартира да е заплаха за нечий живот. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на ограниченията. Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се имунизират освен избавят себе си, само че и понижават риска да затворим цялата стопанска система. Мантрата " Аз си вземам решение " не е вярна. Освен за себе си, решаваме и за цялата стопанска система и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате през днешния ден, гласувате да не затваряме стопанската система и училищата'', съобщи още Петков.

Специално внимание в изявлението бе отделено на глобените по закона " Магнитски " българи.

Този закон сподели голяма дупка в нашите благоприятни условия да си решаваме сами проблемите. Сега се мисли за закон, който да контролира това отношение с " Магнитски ", с цел да няма обвинявания, че друга страна взема решение нещата при нас. Но и да се откри за какво всички наши органи са изпуснали това, което Съединени американски щати вижда от 8000 км. Ако Антикорупционната комисия я създадем в работещ тип, ще адресира тъкмо този проблем, разяснява по тематиката Петков.

,,Нямаме 100 дни, не спим задоволително и работим крепко и имаме огромен напредък. Погледнете резултатите! Г-н Цацаров, колкото и да е неудовлетворен от това за отнетия допуск, въпреки всичко си подаде оставката.

Снощи сменихме целия ръб на " Булгаргаз ", тъй като нямаме време за губене'', сподели още Петков.

От думите му стана ясно, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените по отношение на тържищата.

,,В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се употребява и получихме уверения от Азербайджан, че е допустимо. Неясно за какво обаче не сме го създали. Нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето по какъв начин се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият ръб най-малкото да не взема такива решения'', изясни той промените в енергийната компания.

КЕВР би трябвало да е работещ орган и да има опция да влезе същински в ценообразуването на енергийните сдружения. Ако не опиташ, за какво се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си? И когато нещо не наподобява обикновено, би трябвало да се проверява. Виждам Народното събрание да работи съществено по въпроса и когато имаме нов КЕВР с петте самостоятелни индивида, не би трябвало да имаме повече такива изненади, добави министър председателят.

,,До този миг и четирите съдружни колегата работим в границите на съглашението и тя (коалицията) ще се движи мощно и устойчиво, до момента в който съблюдаваме разпоредбите и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите'', разяснява още Петков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР