Нямам никакви симптоми – висока температура и т.н., но ще

...
Нямам никакви симптоми – висока температура и т.н., но ще
Коментари Харесай

Волейболната легенда Любо Ганев: Дано изкарам вируса накрак!

Нямам никакви признаци – висока температура и така нататък, само че ще заставам под карантина 14 дни

Изолацията не ме плаши, при изключителното състояние привикнах да си пъдя дилемите от къщи

Поддържам си 180-те кг, носят ми храна от 3 – 4 ресторанта

Два пъти съм бил приет в болница до момента, намират се болнични кревати и за хора с моите габарити

Бизнесът ми е супер, даже в пандемията имаме доста работа


210-сантиметровият великан Любо Ганев е приет за един от най-великите състезатели в историята на волейбола. С ЦСКА е печелил 5 трофеи и 5 купи на България. Играл е в Италия, в тимовете „ Алпитур “ ( Кунео ) , „ Агридженто “, „ Сполето “ и „ Фано “. Има един шампионски сезон и в гръцкия „ Арис “.

Днес Лупо е сполучлив предприемач и началник е на БФВ. 180-килограмовият именит национал оглави волейболната федерация на 13 март, а предходната седмица там по негово предписание беше осъществено всеобщо тестване за Ковид-19. PCR- ът на Ганев също се оказа позитивен и в този момент той е затворен под карантина в дома си. Компания у дома му прави обичаната му жена Кремена.






- Любо, имахте ли признаци на Ковид-19 преди позитивния ви тест?

- Нямах никакви признаци, а и преди време съм се изследвал 4 – 5 пъти за ковид поради пътуванията ми в чужбина. Миналата седмица обаче един от чиновниците в Българската федерация по волейбол даде позитивна проба за Ковид-19. Веднага разпоредих всички да се тестват. Тогава разбрахме, че Тони Николов също е вирусоносител. И аз си направих тест, който се оказа позитивен. Нямам никакви признаци и до момента – температура и така нататък, само че съм си у дома под карантина за 14 дни. Имало е да става и е станало.

- Кой се грижи за вас, до момента в който сте под карантина?

- Приятелката ми Кремена е у дома с мен. Тя също е карантинирана, макар че нейният тест е негативен. Поръчвам си храна от 3 – 4 ресторанта и нямам никакъв проблем. Още през март, когато оповестиха изключителното състояние, си стоях много време вкъщи и в този момент не ми е по никакъв начин мъчно да не излизам на открито. Гоня си дилемите от къщи. Като президент на Федерацията по волейбол съм пуснал всички чиновници да работят от домовете си. Ако на някого му се наложи незабавно да посети службата, отива, свършва си, каквото има да прави, и още веднъж се прибира у дома. Мисля, че по този начин е най-редно. Хората са най-големият капитал. Искам те да са предпазени, да ги предпазим от болестта.

- В изявление пред Нова телевизия казахте, че към момента не са ви потърсили от РЗИ. Свързаха ли се с вас към този момент?

- О, да, свързаха се към този момент с мен. Казаха ми, че в случай че не преставам да нямам никакви признаци, ще си изкарам 14-дневната карантина у дома, след което ще би трябвало да си направя още веднъж тест за Ковид-19. Надявам се всичко да мине без затруднения.

- Как са околните ви?

- Големият ми наследник се тества и е негативен. Другите не са се изследвали, само че нямат никакви признаци. Здрави са. Майка си е в Русе и е добре. Големият наследник ме направи дядо на внучката Любомира. Иска ми се обаче да имам още внучета. И дребният наследник към този момент е време да се погрижи за това.

- Притеснявате ли се, че може да се наложи да влезете в болница?

- Въобще не мисля в тази посока. Ако се наложи, влизам и това е. Надявам се въпреки всичко да изкарам ковид накрак и да нямам потребност от хоспитализация.

- За човек с вашия великански растеж – висок цели 210 сантиметра, ще се откри ли легло в болничното заведение?

- (Смее се.) Ако се наложи, ще намерят легло за човек и с моите габарити. Не се тормозя от това, а и изобщо не мисля да влизам в болница. Два пъти съм бил приет в болница до момента. Един път в Аржентина, когато ме оперираха от апендикс, и повторно в Италия за 2 – 3 дни, като се оказа, че имам гнойна ангина. Тоест последно преди 30 години съм лежал в болница.

- Килограмите ви по какъв начин са?

- О, добре са си. Държа си към 180 кг. Нямам загуба на тегло и не желая да имам. Не ми тежат. Докато не стартират да ми пречат, не ги и мисля. След това, в случай че би трябвало, бързо ще смъква.

- Много пари ли харчите за храна?

- Не знам какъв брой пари разходвам за храна на месец, само че сигурно са много, тъй като обичам да си пояждам. Вечерята е доста значима за мен. Като отида на ресторант, поръчвам от първо до четвърто. Обичам масата ми да е цялостна, да има обилие.

- По време на карантината спортувате ли у дома?

- Не, това към този момент не е за мен. Когато съм могъл преди години да спортувам, съм го правил, освен това на високо професионално равнище. Сега оставям тази работа на младите. Аз от доста от дълго време спортувам единствено вечер, след среднощ (смее се).

- На 6 октомври станахте на 55 години. Съжалявате ли, че не успяхте да отпразнувате уместно юбилея си?

- Нямаше по какъв начин да чествам. През октомври стартира още веднъж да се утежнява ситуацията с ковид и взех решение да направя съвещания на Управителния съвет на Федерацията по волейбол, та почерпих и сътрудниците за рождения ми ден. Просто нямаше метод за огромен ваучър. На моите празненства нормално участват 150 – 200 индивида, а поради пандемичната конюнктура е безразсъдно да се събират дружно толкоз хора. Спазвам всички ограничения и наставления на по-учените от мен, на експертите в медицината.

- Липсват ли ви купоните и заниманията?

- Не. Отдавна съм надживял времето, когато купоните и заниманията бяха най-важното за мен. Вече съм на 55 години. Имам много неща, с които се занимавам, и към този момент даже не ми остава свободно време за веселби.

- Като си вършиме равносметка на годините дотук, съжалявате ли за нещо?

- Няма по какъв начин да скърбя. Във всеки един миг от живота си съм правил това, което съм желал, това, което ми е идвало на акъла. За какво да скърбя? По принцип съм човек оптимист и знам, че по-доброто занапред следва. Дори в сложните моменти, каквито безспорно съм имал, не съм падал духом.

- И за нищо казано от вас през годините ли не съжалявате?

- Не. Такъв съм, че каквото мисля, си го споделям, и съм уверен в него. Не съм неприятен човек и постоянно съм се опитвал да се нагодявам в обстановката, както и да върша всичко допустимо хората към мен да са по-добри.

- В бизнеса ви с метан станции усеща ли се рецесия поради пандемията?

- Бизнесът си е супер. Не мога да се оплача. Не сме пуснали нито един от чиновниците в насилствена отпуска, не сме намалявали заплатите, не сме уволнявали. Не сме в рецесия, даже в противен случай, в пандемията имаме доста работа. Надявам се хората ни да бъдат здрави и да си вършим добре това, с което сме се захванали. В момента имаме поръчки да вършим едни ремаркета и платформи, с каквито се разкарва природният газ във всяка една точка на България.

- Колко души работят за вас?

- Не са стотици, само че не са и малко. Над 60 – 70 индивида са. Дано всички са здрави.

- Притеснява ли ви, че още веднъж може да бъде затворена страната поради гигантския размер, който придобива пандемията тази есен?

- Факт е, че в международен мащаб пандемията набира доста огромна мощ. По-страшна е в този момент, в сравнение с беше при първата вълна напролет. Смятам, че каквото и решение да бъде взето от държавното управление, ще е вярно. Всеки ръководещ се стреми да понижи броя на местата, където човек може да се болести. Така че даже и да се реши да бъде затворена страната, ще би трябвало да го приемем. Правим това, което вършат другите страни. В последна сметка компаниите би трябвало да са постоянни, с цел да могат да оцелеят при няколко месеца локдаун.

- Възползвахте ли се от предлаганата от държавното управление помощ?

- Мерките, които взе държавното управление първоначално, бяха доста навременни. Дори страната ни беше давана за образец. Първи в Европа затворихме. За федерацията се възползвах от помощта 60 на 40. Смятам, че каквото прави и ще направи страната, е изцяло задоволително. Всеки един от нас в тези сложни времена би трябвало да се опита не да търси отговорен, а да види какво може да свърши, до момента в който отмине тежкото.

- Вие бихте ли работили каквото и да е, с цел да оцелеете?

- Аз от години се занимавам единствено с това, от което разбирам. И в бизнеса, и във волейбола считам, че съм на мястото си. Всичко, което съм правил и върша, ми доставя наслаждение. И като настоящ състезател имах бизнес, а откакто сложих завършек на спортната си кариера, насочих напъните си единствено в тази сфера. Възползвал съм се от много благоприятни условия и съм основал положително име на моята компания. Компанията ми за метан съоръжение е най-хубавата измежду другите такива в цяла Европа. Опитвам се да върша бизнес по западен пример в България.

- Ако ви поканят отново да сте водещ или артист, ще приемете ли?

- Бил съм артист, имам 5 кино лентата зад тила си. Бях водещ над 3 години в живи излъчвания – две в Италия и едно в България. В момента внимавам доста какви задължения поемам. Откакто съм отпред на Българската федерация по волейбол, съставлявам тази институция и съм внимателен. Ако попитате индивида Любо Ганев дали би станал още веднъж артист и водещ, ще отговоря, че с удоволствие. Но като началник на федерацията не бих приел. Много обичам провокациите и с цялостна мощ съм се впускал в тях през живота си, само че като началник на волейбола внимавам какво върша и споделям.

- Все още е непостижим вашият сервиз – 131 км в час. Как си го обяснявате?

- Моят връх със 131 км в час беше засечен единствено в един-единствен мач – когато мериха сервиза ми. Ако имаше процедура да се мери при всеки мач, може би щях да имам и по-добър резултат. Това обаче в последна сметка няма никакво значение. Просто са едни хубави мемоари, неща, които съм изживял и са ми доставили наслаждение. Винаги съм си поставял по-големи цели за бъдещето. Винаги съм гледал какво ще върша напред, а не какво съм приключил в предишното.

- Мнението ви за митингите в страната?

- Аз съм човек, занимаващ се с бизнес. Искам да спечелвам и да влагам парите си в България и за мен най-важна е политическата непоклатимост. В страната ни има доста позитивни неща, които обаче никой не загатва. Това, че сме с закрепена валута и не сме застрашени от обезценка, че е 10% данъкът облага и в този момент е най-подходящият миг хората да влагат у нас и да уголемяват своя бизнес, даже да развиват нов... Такива условия не дава нито една страна в Европейския съюз. Естествено, намират се и недоволни хора... Те по-скоро упрекват някой различен за личните си неточности и неудачи. Но пък всеки има право да си изрича мнението. Аз персонално не утвърждавам митингите, които блокират кръстовищата и пречат на другите хора да си правят работата. Правото на митинг го разбирам по този начин: първо ти си даваш сметка какво си направил за страната и с какво си оказал помощ тя да се развива, да бъде по-добра. Едва по-късно към този момент можеш да протестираш, само че не и да пречиш на другите хора. В последна сметка наближават изборите и ще се види какво ще каже народът. Глас национален, глас Божи.

- Мислили ли сте да влезете в политиката?

- Имал съм такива оферти. Ако би трябвало да изляза от бизнеса си и да се занимавам с политика, няма да се чувствам на моята си позиция. По-скоро бих могъл да бъда потребен на доста хора с това, което знам и мога, в сравнение с да стана политик. Не, несъмнено не се виждам в такова амплоа. Най-малкото тъй като съм пряк човек, споделям това, което мисля, от време на време по-остро, а в политиката въпреки всичко човек следва да си мери приказките.

ДОСИЕ

1965

Роден е на 6 октомври в Русе.

1983

Завършва спортното учебно заведение в родния си град. Същата година играе в „ Дунав”.

1984

Става играч на волейболния ЦСКА.

1985

Поканен е в националния волейболен тим на България.

1991

Заминава за Италия. На Апенините играе в „ Алпитур “, „ Агридженто “, „ Сполето “ и „ Фано “.

2004

Започва бизнес с метан съоръжение.

2005

Играе с Долф Лундгрен в екшъна „ Механикът”. Участвал е и в други филми.

2015

Става дядо на внучка.

2020

Оглавява Българската федерация по волейбол на 13 март.

Интервю на ЦВЕТАНА ПЕШУНОВА, " Уикенд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР