Нямам информация защо търсят Христо Грозев, но го търсят само

...
Нямам информация защо търсят Христо Грозев, но го търсят само
Коментари Харесай

Руската посланичка нямала информация защо търсят Христо Грозев

" Нямам информация за какво търсят Христо Грозев, само че го търсят единствено в Русия. Той може да върви където си желае ", съобщи посланикът на Русия Елеонора Митрофанова откакто се яви в Министерство на външните работи, с цел да бъде изслушана по проблема.

По думите ѝ самата тя е поискала тази информация, само че такава към момента не е стигнала до нея, тъй като периодите са прекомерно къси.

По мотив на преподаването на български език и портретите, за които има информация, че се смъкват от учебни заведения в окупираните украински територии, Митрофанова разяснява, че няма преднамерено деяние, а страната предизвиква непознатите езици и просвета да се развиват в съветската федерация

На въпрос какво мисли за българо-руските връзки сподели, че това е, за жалост, скръбен въпрос.

Малко по-късно Посолството на Русия в България разгласява следния коментар:

На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в Министерство на външните работи на България за разискване на настоящи тематики от двустранния дневен ред, включително обстановката с преподаване на българския език в Русия и оповестяването от съветските органи на реда на жителя на Република България Х.Грозев за търсене.

Подчертахме, че предвид на многонационалния темперамент на съветската страна свободно проучване на родните езици е неотделимо право на жителите и се насърчава на федерално равнище. Уговорихме се да изясним детайлностите към преподаване на български език в Запорожка област.

Пояснихме обстановката с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушение на съветското законодателство довежда до съответни правни последици, не зависещи от рода на активността на обвиняваното/заподозряно лице или поданството му. Акцентирахме, че не става дума за заплашването на журналиста или каквато и да е опасност за неговия живот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР