Нямам илюзии, че този състав на Висшия съдебен съвет ще

...
Нямам илюзии, че този състав на Висшия съдебен съвет ще
Коментари Харесай

Нямам илюзии, че този състав на съдебния съвет ще освободи Гешев: Министър Йорданова

Нямам илюзии, че този състав на Висшия правосъден съвет ще освободи Иван Гешев от поста основен прокурор, сподели през вчерашния ден пред Нова тв министърът на правораздаването Надежда Йорданова. Тя добави, че за сходно решение са нужни 17 гласа, а огромна част от членовете на Висш съдебен съвет до няколко месеца следва да се върнат на работа в прокуратурата, а и дължали кариерата си на Гешев.

 

Както е известно, при започване на седмицата след траяли над 5 часа диспути съветът одобри да прегледа всъщност настояването за премахване основния прокурор, като ще разиска напълно пет и отчасти четири от деветте учредения, посочени в настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова. Това ще стане на 12 април от Пленума на Висш съдебен съвет.

 

17 от членовете на съвета, колкото е нужното болшинство, с цел да се гласоподава предварително освобождение на основния прокурор, избраха Гешев през 2019 година Толкова отхвърлиха и настояването на някогашния длъжностен правосъден министър и сегашен парламентарен арбитър Янаки Стоилов през лятото на 2021 година и отхвърлиха да го прегледат всъщност.

 

Министърът изрази на вяра, че на събирането идващия вторник ще има изчерпателен и професионален спор за това какъв човек би трябвало да е основният прокурор и дали Гешев покрива условията и си прави работата.

 

Като последваща стъпка, в случай че Висш съдебен съвет не в профил основния прокурор, министърът уточни внасяне на нови обстоятелства и условия, с които още веднъж да се изиска същото от съвета. " Възможно е основният прокурор да се задържи на поста си по-дълго от мен, само че това не понижава моята решителност ", сподели Йорданова в отговор на въпрос.

 

Според нея в тази ситуация даже самият спор, който върви около настояванията за промяна на основния прокурор, е значим, с цел да знае обществото какво би трябвало да прави един основен прокурор и какво не.

 

Попитана на какво ще разчита ръководещото болшинство, с цел да назначи качествени хора във Висшия правосъден съвет и инспектората на Висш съдебен съвет, за което трябват спомагателни гласове, Йорданова сподели, че всяка от партиите в Народно събрание е заявила в предизборната си стратегия работа за правосъдна промяна. " Така че ще се обърнем към всеки един народен представител с апел да подходи отговорно и да извърши това предизборно заричане на своята партия ", добави министърът.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР