Няма значение дали сте суеверен или не – ако празнувате

...
Няма значение дали сте суеверен или не – ако празнувате
Коментари Харесай

В новогодишната нощ те носят червено бельо наопаки и ядат леща

Няма значение дали сте религиозен или не – в случай че празнувате Нова година на Апенините, би трябвало да следвате италианските обичаи. А съгласно тях в нощта против 1 януари би трябвало да се носи ново алено долни дрехи. То обаче би трябвало да е облечено от противоположната страна.

Едва когато гонгът удари среднощ и настъпи Новата година, би трябвало да си го облечете от вярната страна. Веднага щом свършат празненствата, алените слипове и сутиени се поставят в дъното на чекмеджето и не би трябвало повече да се обличат.

Предполага се, че произходът на тази традиция води към Древния Рим. Навремето обаче аленото се носело от поверие, с цел да се надмогне страхът от война и кръвопролития. И в Средновековието се вярвало, че аленото значи мощ и че е в положение да прогони нещастието и вещиците.

Друг новогодишен бит в Италия е да се яде леща в среднощ. Според поверието варивата, които по принцип са устойчива на времето храна, са знак на дълъг живот. Освен това лещата припомня и античните златни монети.

В Италия всяка от 20-те области има лични традиции при посрещането на Новата година, когато всички са на масите, отрупани с вино и храна. Въпреки това има едно общо нещо за трапезите, без значение дали сте в Северна или Южна Италия. На тях в никакъв случай не липсват така наречен котекино (cotechino) и дзампоне (zampone).

Котекиното е варен салам, който прилича свинска наденица. Името му идва от котика (cotica),както се назовава свинската кожа, употребена като обвивка. Пълнежът се прави от ситно смляна кожа, едро смляно свинско месо, хрущяли и бекон. Всичко това се подправя с черен пипер, карамфил, индийско орехче. Някои месари прибавят канела или вино.

Дзампоне също е специалитет от смляно свинско месо, само че обвивката му е друга, тъй като прилича свински крайник.

Произходът и на двете ястия води към Ренесанса. През 1511 година войските на папа Юлий II притиснали в обръч Мирандола, до град Модена. В края на нападението на изгладнелите жители на Мирандола останали единствено свинете. Жителите решили да не оставят в ръцете на настъпващия зложелател нищо. Затова им хрумнало да заколят всички прасета и да изпълнят с месото им свинските крайници и кожа. Така можели да го запазят за ястие за дълъг интервал.

Днес дзампоне и котекино се продават пресни или авансово сварени. Италианците ги купуват в желания от тях тип според от времето, с което разполагат за приготвянето на новогодишната софра. Ако се купят в опаковки и са полусварени, е належащо единствено да се варят във вряла вода за към 20 минути. Ако се купят пресни, то тогава за приготвянето им са нужни към два часа.

Друг бит в Италия е на новогодишната софра да се слагат грозде и нар - те символизират обилие и благополучие, написа " 24 часа ".

Не може да пропуснете и още една традиция - когато отворите шампанското в среднощ, би трябвало да потопите пръста си в чашата и да си намажете с него мястото зад ухото. По този метод е 100 % несъмнено, че шансът ще бъде на ваша страна и че ще прогоните злите духове. С тази цел преди среднощ отворете прозорците, тъй като те ще избягат през тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР