Няма закон в България, който да е създаден с цел

...
Няма закон в България, който да е създаден с цел
Коментари Харесай

Деница Сачева: Няма закон, позволяващ вмешателство на държавата в семейството

Няма закон в България, който да е основан за на жестоко вмешателство на страната в фамилиите и в развъждане на техните деца. Нито Законът за обществените услуги, нито който и да е различен закон е подобен.

Това съобщи министърът на труда и обществените услуги Деница Сачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Сачева беседва с представители на протестиращите против ЗСУ
Законът за обществените услуги има за цел да усъвършенства качеството на обществените услуги, да направи по този начин, че работещите в обществената сфера да имат стандарти за качество, да имат благоприятни условия за обществено развиване, благоприятни условия за по-добро заплащане. Законът цели да създадем по този начин, че по места, където няма обществени услуги, а има нуждаещи се, да могат да ги получат. И не на последно място Законът за обществените услуги не може да замести Законът за общественото подкрепяне. Паричните помощи не са обект на този закон, разяснява Сачева.

По-рано през днешния ден Народното събрание гласоподава и отсрочи с 6 месеца влизането в действие на закона, който трябваше да проработи от 1 януари 2020 година.

Ние не бихме желали страната да се преглежда като наказателен орган или обществените служащи като морална полиция. Напротив, ние се опитваме да покажем, че обществената система работи за хората, сподели още Сачева.

Тя даде поръчка, че е подготвена да се работи за смяна на остарели дефиниции във връзка с ролята на обществените служащи при бракоразводно дело или при наставнически спор.

Социалният министър счита за вярно днешното решение на Народното събрание за отсрочване влизането в действие на Закона за обществените услуги с 6 месеца, тъй като съгласно нея по този метод разговорът ще излезе отвън София и повече жители ще се включат в диалозите по тематиката за фамилните политики.

Запитана истина ли е това, че дете може да бъде изведено от семейство единствено с административно решение, Деница Сачева сподели: Няма такава процедура. В случаите, когато има принуждение или когато е заплашен животът на детето, тогава децата се извеждат от обществените служащи, само че това би трябвало да бъде доказано от съда. Безконтролно извеждане на деца от фамилии, без това да е препотвърдено от съда, такова нещо няма и не се и вкарва със Закона за обществените услуги, а и не се третира от него.

В случаите на съществени проблеми с принуждение и застрашаване на живота на дете, тогава обществената система би трябвало бързо да реагира и детето би трябвало да бъде настанено в най-близкия кръг – баба, вуйна и така нататък След това се чака съдът да препотвърди. Тези случаи се третират от Закона за протекция на детето.

Когато има риск за едно дете, преди всичко се търсят близки и родственици. Едва, когато има отвод, тогава се минава към приемно семейство, повтори общественият министър.

Случаят в Кардам, където майката избяга, е сходен образец.

В умозаключение Деница Сачева сподели, че няма наложителни услуги, за всичко би трябвало да се вземе както мнението на родителите, по този начин и мнението на детето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР