Няма яснота кога отново ще заработят т. нар. зелени коридори“

...
Няма яснота кога отново ще заработят т. нар. зелени коридори“
Коментари Харесай

Няма яснота кога отново ще заработят зелените коридори |

Няма изясненост по кое време още веднъж ще проработят така наречен „ зелени коридори “ за ваксиниране срещу ковид на искащи пациенти, откакто се оказа, че от AstraZeneca значително лимитират доставките си от препарата. Това призна пред журналисти във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ Не мога да поема ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря “, уточни той.

В крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от имунизацията на AstraZeneca, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно тъкмо по кое време. Ангелов дефинира дейностите на компанията като „ корпоративни реакции “ и изрази безпокойство, че може да стане жертва на медийна акция.

Министърът успокои, че „ План Б “ има и той е обвързван с спомагателни количества от 1 млн. дози от „ Пфайзер “ и към половин милион от „ Модерна “. Проф. Ангелов още веднъж акцентира, че от всички видове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. жители и че всеки с първа доза ще получи и втора.

При съществуване на ваксини всеобщата имунизация ще бъде обновена незабавно, увери той.

За " Спутник " V

По мотив предлагането на Българска социалистическа партия да стартират договаряния за доставки на съветската ваксина против ковид здравният министър изясни, че страната ни е част от Европейски Съюз, Европейски Съюз на ниво ЕМА преглежда документите.

Очакваме решението на европейските експерти, по-късно идва решението на Европейска комисия за позволение за приложимост. Когато това се случи имаме подготвеност да поръчаме дози оттова “, отговори Ангелов. Припомняме, че от Европейска комисия комисия публично опровергаха изказванията на съветската страна, че е почнала процедура по одобрение на препарата от Европейската организация по медикаментите.

Здравният министър разяснява епидемиологичната обстановка в страната. По думите му в Кюстендил, Шумен и София към този момент се усеща напън върху лечебните заведения, само че при опазване на темпото на ваксиниране „ до месец-месец и
половина ще имаме цялостен надзор върху епидемията “.

След въпрос дали ще има още веднъж стягане на ограниченията, в случай че заболяемостта продължи да пораства, той прикани " хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на огромни групи “.

Във Варна министър Ангелов даде старт на работата на последно потомство компютърен томограф в болница „ Света Марина “. С новата инсталация ще се разширят опциите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните болести, както и за проучване функционалността на белия дроб. Апаратът е уникален в България, като от него могат да се възползват както възрастни, по този начин и деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР