Няма яснота какво се случва с признатата от Народното събрание

...
Няма яснота какво се случва с признатата от Народното събрание
Коментари Харесай

Не е ясно как ще купуваме ток на свободния пазар

Няма изясненост какво се случва с приетата от Народното събрание либерализация на пазара на електрическа мощ за битовите потребители до 2026 година - каква е времевата рамка и какви стъпки ще се подхващат. Това съобщи пред БГНЕС Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

 

Народното събрание утвърди закон, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за бита до 2026 година.

" Като приказваме за енергетика всекидневно се фокусираме върху големи проблеми в бизнеса, цените на борсата, миньорите и въглищните централи, единствено че една от в реалност големите тематики, която засяга повече от 40% от потреблението, е либерализирането на пазара за фамилии. Там бяха приети промени в края на 2023 година, които плануват това да се случи най-късно от началото на 2026 година, единствено че в реалност още с приемането на тези поправки Народното събрание даде поръчка, че това не са последните поправки, тази година ще има още и в реалност другата стъпка в тази посока започва още от лятото на 2024 година. Там продължаваме по същия способ както с териториалните планове, с въглищната енергетика, да нямаме яснота какво таман се случва, каква е времевата рамка, какви стъпки ще се подхващат и остават много висящи въпроси “, заяви още Калоян Стайков.

" Това е по този метод, защото досега крайните снабдители купуваха електрическата сила за фамилиите по следени цени и я продаваха по следени цени. Сега обаче от лятото на 2024 година те би трябвало да я купуват по свободно контрактувани цени и да я продават още един път по следени цени. Разликата измежду тези две величини може да бъде положителна, може да бъде отрицателна и не е ясно какво се случва с нея. Тоест, ако купуват на по-ниски цени, то би трябвало ли да върнат разликата, ако купуват на по-високи цени, кой ще ги компенсира, по какъв метод ще се случва всичко. Това са висящи въпроси, които имат огромно значение за тези компании, защото оборота е огромен, забавянето на заплащанията съответно е голямо. Всички тези въпроси би трябвало да се изчистят и това би трябвало да стане в открит диалог измежду ръководещите и заинтригуваните страни. За страдалчество обаче в този миг не виждаме това нещо “, смята главният икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Той подсети, че скоростта за приемане на миналогодишните поправки са били оправдани с това, че би трябвало да получим бързо второто възнаграждение по ПВУ.  " То по този метод и не стана, така че приехме едни промени, които на процедура основават твърди отговорности за компаниите, единствено че нямаме механизмите, с които да подсигуряваме, че това няма да наруши тяхната работа и в реалност те могат да си правят лицензионната интензивност, защото в последна сметка те са лицензиенти. При нарушаване на тази интензивност и условията по нея съответно регулаторът може да ги накаже финансово дори и да им се отнеме лиценза “, подчертава Калоян Стайков.

Той коментира, че тези неясноти е трябвало да се изчистят, единствено че както с въглищните централи и тук всичко става в последния момент и никой не знае какво се случва. " В тази обстановка започват всевъзможни спекулации и на процедура, и хората, и бизнесът живеят в непрестанен стрес и несигурност “, добави главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР