Няма връзка между завръщането на Васил Божков в България и

...
Няма връзка между завръщането на Васил Божков в България и
Коментари Харесай

Нямало връзка между връщането на Божков и убийството на Алексей Петров

Няма връзка сред завръщането на Васил Божков в България и убийството на Алексей Петров. Това стана ясно от думи на юриста на предприемача Георги Гатев пред Нова тв.

Божков изобщо не е бил заплашен. Това, което се случи, е чисто съвпадане. Той е подал молбата преди няколко месеца, получи позволение няколко дни преди убийството и взе първия вероятен полет, отговори Гатев на въпрос има ли връзка връщането на Божков с убийството на Алексей Петров. В събота съдът остави Божков за непрекъснато в ареста.

Гатев разяснява и изнесените от прокуратурата данни за връзка и контакти с съветски предприемачи, глобени от Европейски Съюз, измежду които и Евгений Пригожин.

Тази информация, която бе изнесена от прокурора за връзки и контакти, няма нищо общо към делото за хазарта, в него няма обстоятелства и условия, които навеждат за връзки с задгранични лица, сподели Гатев.

Тези изказвания към момента не са доказателства. За да бъдат такива, би трябвало да има обвинявания за сегашен или предстоящ углавен развой. Ако има такава информация и са събрани такива обстоятелства – допустимо е да има такава информация, това не го отхвърлям по принцип, само че зависи каква е задачата на тази информация, какво тя съдържа, каква е същността на тези диалози, разяснява Гатев.

Нищо не знам за тези връзки, те не са били предмет на разглеждане по делата, по които Божков е обвинен. Никога не го е касаело и не е ставало въпрос по нито едно от тези каузи. Това е нова информация, която не е съотносима и не мога да взема отношение по тези въпроси, добави юристът. Това са нови условия, които в никакъв случай не сме коментирали във връзка с него. Защо до момента не е повдигнато обвиняване по тях, Божков е обвинен от 2020 година Ако има такива данни за осъществено закононарушение, той би следвало по някакъв метод да бъде измамен под отговорност. Това не е направено, тъй като в тази информация няма никакви данни за закононарушение от негова страна.

Тази информация цели две неща – напълно целеустремено да бъде изложена в правосъдното съвещание, да бъде чута от медиите и да се стартира в обществото, да бъде компрометираща във връзка с Божков, съобщи Гатев.

Не е главната причина да свидетелства. Той имаше други планове, доста от дълго време искаше да се върне в България. Имаше информация, че желае да свидетелства, само че това не значи, че във връзка с него ще отпаднат тези обвинявания, изясни юристът му на въпрос дали Божков ще свидетелства против някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Не е ставало изобщо въпрос и не сме коментирали изобщо тази тематика с него, тъй като още при идването му му връчиха призовка, че ще бъде разпитан като очевидец на избрани дати. Така че не сме разговаряли и той няма по това дело даже несъмнено процесуално качество, добави Гатев. И изясни, че е юрист по наказателните каузи на Божков, които са обособена тематика.

По това, за което говорите, има друго дело, по което ще бъде разпитан като очевидец, добави Гатев.

Да, знам, и то отпреди 3 година, тъй като във връзка с този случай има повдигнато обвиняване, разяснява Гатев във връзка опита за обезчестяване на някогашната шефка на комисията по хазарта Мария Филипова. Разбира се, че не признава виновност, разгласи юристът за клиента си.

Божков предприе дейности за връщането в страната, откакто в България се случиха събития, свързани със правосъдната власт, и откакто прекратиха едно от делата против него. Но заради известни аргументи, имаше спънка да напусне страната и едвам преди известно време му позволиха, изясни Гатев на въпрос дали Божков е имал възбрана да напуща Дубай. Напомни, че прокуратурата няколко пъти е желала връщането на Божков от Дубай, само че управляващите там работили по различен метод.

Явно прокуратурата не си прави работата, тъй като от три обособени страни отхвърлят да уважат нейни претенции за екстрадиция, добави юристът.

Това, че Божков го е нямало в България, не е съображение за взимане на тази мярка за неотклонение. Ако беше в България, щеше да е на открито без нито една мярка, както са неговите съучастници. Ако беше тук – щеше да е на открито без нито една мярка. Тя се взима като възмездие, по тази причина, че не бе в България, разяснява още Гатев./24 часа


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР