Няма военен пилот по света, който да го е грижа

...
Няма военен пилот по света, който да го е грижа
Коментари Харесай

Командир от авиобаза “Граф Игнатиево”: Няма как да „пенсионираме” МиГ-29, преди да дойде новият изтребител

Няма боен водач по света, който да го е грижа за българите и България повече, в сравнение с българските военни водачи. Няма боен водач, който да е подготвен да жертва себе си за България и българите повече, в сравнение с българските военни водачи. Това акцентира зам.-командирът по летателната подготовка в авиобаза „ Граф Игнатиево ” полковник Николай Русев пред БТВ. Той водеше тройката МиГ-29 на днешния церемониал.

Русев направи този коментар по отношение на изказванията на някои наблюдаващи, че създадените в Съюз на съветските социалистически републики изтребители на нашите Военновъздушни сили би трябвало да бъдат незабавно „ пенсионирани ” и до закупуването на нови небето ни да се пази от други членки на НАТО.

„ Няма по какъв начин да „ пенсионираме ” МиГ-29, преди да пристигна новият изтребител. (…) Ако си купите нови обувки, до момента в който не ги обуете и разтъпчете, не изхвърляте старите. Ако ние се откажем в този момент от МиГ-29, по какъв метод ще поддържаме своите екипажи до момента в който пристигна новият изтребител – или евентуално концепцията е дружно с МиГ-29 да си отидат екипажите и да стартираме от нулата… Бойна авиация със 105-годишна история да се третира по този метод е неприемливо ”, безапелационен беше полк. Русев.

Той призна, че в случай че по негово време са се приемали по близо 50 водачи в школата в Долна Митрополия, в този момент броят е сред 5 и 10, а за бойно дежурство в авиобаза „ Граф Игнатиево ” се готви единствено един млад авиатор изтребител: „ Нямаме опция за повече за тази година. Надявам се следващата година с сполучливото осъществяване на подписания контракт да подготвим повече ”.

„ Двама летци с два въоръжени до зъби самолета са в 15-минутна подготвеност. По сигнал те за 15 минути от подаването на сигнала изхвърчат и летят в заповядания курс за прехват на цел или за помощ на аероплан, който е изгубил радиовръзка ”, изясни за дежурствата полк. Русев. Той призна, че „ нерядко ” се излетява за прехват на самолети, които са се доближили до натовското въздушно пространство.

„ България и българските Военновъздушни сили са идея. Аз съм офицер и водач по разбиране, а не по други аргументи. Аз до последно ще съм вечерен на идеята и ще се боря да имаме стимулирани водачи и стимулирани техници, които да пилотират и обслужват новия аероплан. За да се случи това, с цел да имаме бъдеще, ние се нуждаем от водачи, които не опасяват от безпринципност и липса на самодейност. Които с дейностите си да увличат хората и да ги стимулират ”, акцентира летецът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР