Няма внесена кандидатура нов главен прокурор на първата възможна дата,

...
Няма внесена кандидатура нов главен прокурор на първата възможна дата,
Коментари Харесай

Без номинация за нов главен прокурор на първата възможна дата

Няма импортирана кандидатура нов основен прокурор на първата допустима дата, на която прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) можеше да издигне номинация, а пленумът да я гласоподава. Това разгласи представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев при откриването на съвещанието на пленума. Точката за издигане на кандидатури беше първа в дневния ред.

Остават още три вероятни дати, на които прокурорската гилдия може да предложи претендент за правоприемник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020 година Процедурата по желание бе публично открита в понеделник.

Още тогава от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет споделиха, че ще има оферти, само че не се ангажираха с дата, на която ще повдигнат номинациите.

По закон на четири поредни съвещания на пленума ще могат да бъдат предлагани претендентите за поста на Цацаров. Остават още три - 22, 25 и 29 юли. Номинациите могат да бъдат издигани само от най-малко трима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (членовете на колегията са 11 - основният прокурор, петима определени от Народното събрание, един следовател и четирима, определени от прокуратурата) или от министъра на правораздаването.

Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на основен прокурор, а Данаил Кирилов към този момент съобщи, че също няма да се възползва от пълномощието си. Въпреки това той сподели, че оставя " вратата отворена " за сходна самодейност, в случай че процедурата стартира " да се изкривява " или в изключителни случаи – в случай че няма нито един претендент да вземем за пример.

Изслушването на претендентите и гласуването на планувани за 24 октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (1)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР