Няма виновни за смъртта на две жени, които загинаха при

...
Няма виновни за смъртта на две жени, които загинаха при
Коментари Харесай

Няма виновни за наводнението край Бургас преди 3 г.


Няма отговорни за гибелта на две дами, които починаха при наводнението на пътя Бургас - Созопол, в региона на парк „ Росенец “, преди 3 години. В нощта против 6 септември 2014 година, пътят сред Созопол и Бургас бе залят, а приливната вълна понесе коли в близкото дере. В региона на парк „ Росенец “ две дами откриха гибелта си - 69 - годишната Недялка и 21 - годишната Камелия - и двете от Бургас. Единствено намесата на доброволци – спасители, които се хвърлиха във водата още в първите минути на бедствието вадеха хора способства за по-малко жертви.

През октомври 2016 година, досъдебното произвеждане е прекъснато от наблюдаващия областен прокурор Андрей Червеняков, тъй като няма човешки фактор в трагичния случай, а главната причина за него е времето.

За съответния случай, няма деяние или безучастие от страна на длъжности лица, което директно да е довело до нещастието, обобщава Червеняков. Назначената правосъдно - хидроложка експертиза е показала пет фактора, които са провокирали наводнението.
Измереният 24 - часов дъжд е бил 176 л/кв. м. Подобно събитие, се споделя в експертизата, се случвало един път на сред 100 и 1 000 години.

Вторият е проектирането и градежа на пътя Бургас - Созопол, който минавал през „ отрицателна форма на терена “. Тоест - никой не е предполагал, че ще се образува приливна вълна точно на това място.

Освен това е установена неприятна поддръжка на водосбора на р. Отманлийска, който е бил обраснал с дървесна и храстова растителност, което отчасти е попречило естествения отток на реката. В следствие, Община Бургас извърши промяна на коритото на реката.

Отбелязан е и човешки фактор, поради замърсяване в региона със строителни боклуци и автомобилни гуми.

Последното посочено от специалиста е, че случаят е станал в тъмната част на денонощието, което е спомогнало за неговите размери и човешките жертви.

Подобни досъдебни производства, против незнаен причинител, бяха формирани и за петте жертви на последните наводнения в региона на Бургас и Камено преди няколко седмици Окръжната прокуратура ще би трябвало да проверява дали има отговорен за следващото злополучие или още веднъж това ще е времето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР