Няма виновни за смъртта на 15 души, загинали при взрива

...
Няма виновни за смъртта на 15 души, загинали при взрива
Коментари Харесай

Окончателно: Няма виновни за смъртта на 15 души при взрива в Горни Лом

Няма отговорни за гибелта на 15 души, починали при гърмежа в склад за муниции на цех " Миджур " в село Горни Лом. Това реши дефинитивно Върховният касационен съд. Третата инстанция удостовери решението на Софийския апелативен съд, който пък се съгласи с изводите на видинския областен. Така никой няма да понесе отговорност за нещастието.

Делото

Обвиняемите по делото бяха четирима - притежателят на завода Валери Митков, служителката по сигурност на труда в " Миджур " Палма Иванова, тогавашният шеф на работа " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова – секретар на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване.

Въпреки че гърмежът, избухнал на 1 октомври 2014 година, провокира сериозна социална реакция, тя не търпя дълго. Още през цялото време видинският съд засекрети делото поради няколко документа с държавни секрети от ДАНС. Така на първа инстанция процесът мина при нулев интерес и не се даваше никаква информация. Видинският съд скри даже претекстовете към присъдата.

Причината за детонацията по този начин и не бе открита макар че следствието се проточи години. Взривът бе толкоз мощен, че на процедура бе унищожил напълно завод " С " на завода дружно с работещите в него. Сред починалите бе и синът на притежателя Митков – Емил Митков. Заради мощната детонация най-близката сеизмична станция на Българска академия на науките бе отчела земен трус.

След нещастието имаше доста разкази за неприятните условия на труд и по какъв начин служащите са блъскали с чукове муниции, с цел да ги обезвредят. Във взривилия се завод се утилизираха гръцки противопехотни мини. Последвалото следствие сподели, че те са превозени при съвсем никакви ограничения за сигурност. Този развой бе разказан от починалия началник на Националната следствена работа Евгени Диков по следния метод:

" В Националната следствена работа има един образователен филм от 1984 година, който показва по какъв начин автомобил, в който има 1.5 кг взривно вещество, е извеждан от центъра на Варна до площадка, където е бил взривен – от всички страни с полицейски коли, пожарна и специфичен влекач. В случая в ескорт от три тира, във всеки по 21 тона мини, е минавал от Кулата до Горни Лом, придружаван единствено от един частен автомобил и с един някогашен служител на реда, въоръжен с револвер ".

В показанията си близки на починалите разказваха, че ден преди гърмежа е пристигнала поредна пратка тирове с мини. Тогава даже мотокарите не работят и няма с какво да се разтоварят камионите. Часове по-късно служащите стартират да смъкват мините на ръка.

В деня на гърмежа синът на притежателя Митков – Емил Митков – обикаля цеховете, с цел да види къде се бави работата. Присъствието му изнервя служащите. По-късно един от тях ще каже: " Направи ни луди, нямаше почивки. Имаше огромно напрежение ".

Невинни

Валери Митков бе обвинен като архитект на избухналия завод. Божидар Василев отговаряше по обвиняване, че погрешно е дал на компанията на Митков позволение да утилизират мини. Бахчеванова бе обвинена поради дейностите си като секретар на комисията, Иванова – че не е осигурила безвредни условия на труд, както обвързване имала. Всички обвинявания бяха отхвърлени.

След първата оправдателна присъда прокуратурата е поискала нови експертизи. Съдът е отхвърлил настояването.

" В обвинителния акт прокурорът не излага обстоятелства по отношение на повода за пораждане на гърмежа и надлежно дали той произлиза от нечие деяние или безучастие, с цел да бъде допустимо проучване на въпроса налице ли е причинна връзка сред активността на подсъдимите и вредоносния резултат. Такава причина не би могла да бъде и разказана, защото никой от специалистите по делото не дава и не би могъл да даде отговор на този въпрос макар детайлното проучване от тях на всички вероятни обективно установими условия по делото ", написа в окончателното решение на Върховен касационен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР