Няма възможност на пенсионерите да се даде добавка към пенсиите

...
Няма възможност на пенсионерите да се даде добавка към пенсиите
Коментари Харесай

Гълъб Донев: 120 лв. увеличение на пенсиите е екзотично предложение

Няма опция на пенсионерите да се даде добавка към пенсиите от 120 лева на месец, защото би трябвало да бъде взета от друго разходно перо.

Това съобщи пред Нова телевизия общественият министър Гълъб Донев след приемането на измененията в бюджета на ДОО на първо четене. Той разяснява предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които пискаха това.

" Екзотичен вид, идва от групи, които вземат участие в парламентарния спор от началото на прехода и знаят по какъв начин се вършат сметките в бюджета. За да дадеш такива пари, би трябвало да има от кое място да ги вземеш ", сподели той.

Министърът добави, че това предложение за нарастване на пенсиите се прави от служебно държавно управление, не е препъни камък и не има вяра да докара до неприемане на бюджета на ДОО - всички параметри, макрорамката се одобряват от Народно събрание - дали е постоянен или длъжностен кабинет, се приема там.

Към момента, както е признат законът за ДОО и на бюджета, разходните пера няма по какъв начин да бъдат преструктурирани , тъй като от март до момента пренасочванията към този момент са завършили, безапелационен е Донев.

Гълъб Донев изясни, че п ремахването на тавана на пенсията е обвързвано с унищожаване на рестриктивните мерки за оптималния застрахователен приход , когато той стартира да се повишава, естествено е таванът да отпадне - ще бъдат лимитирани 3600 български пенсионери от тавана, само че твърдо би трябвало да се върви в посока последователно отпадане на тавана и ограничаването на оптималния застрахователен приход .
 Парламентът одобри актуализацията на бюджета на първо четене
Парламентът одобри актуализацията на бюджета на първо четене

За ГЕРБ е кутията на Пандора, Движение за права и свободи с корекции за акцизите

Таванът на пенсиите е % от оптималния застрахователен приход и зависи дали Народно събрание ще одобри бюджета, тъй че оптималната пенсия да доближи 40% от оптималния застрахователен приход. Има опция и е обикновено да се подвига, с цел да се подтикват хората, които могат да заплащат по-висок размер. Таванът на осигуровките може да доближи 3200-3600 лева , според от това всички тези калкулации и оферти ще бъдат направени със обществените сътрудници, - Народно събрание на Национален осигурителен институт, параметрите в макрорамката да бъдат обвързани с разноските пред годините, в детайли изясни общественият министър.

Относно майчинските - Донев разяснява, че може би има опция да се увеличи размерът за втората година , само че следва да бъде обсъждано. Да се създадат плановете и да се види какво ограничаване може да поеме бюджетът. Минималната работна заплата е 650 лева, в макрорамката за идващия 3-годишен интервал не би трябвало да се промени. При основни промени в стопанската система би могло да се намерения за това, само че на този стадий не стои на дневен ред увеличение на минималната работна заплат а, безапелационен бе той.

Донев разяснява и енергийните помощи - Народно събрание одобри на първо четене предложенията за промени на държавния бюджет - 60 млн.лв. за енергийни помощи, не са планувани в държавния бюджет за 2020 година, има нарастване на ползвателите - 333 000, което е с 20% нарастване, увеличена е цялата помощ за енергийното подкрепяне поради цените на електрическата енергия. Изплащането стартира от 15 септември в размер на 523 лева и ще продължи до края на октомври.

На последно място Гълъб Донев разясни за ограниченията - 60/40 се извършва , има планувани средства 400 млн.лв., главно по тази мярка, последните планове демонстрират, че към 2000 работодатели на месец се възползват за към 70 000 чиновници. Предвидена е нова мярка 75/0 за затворени бизнеси , уголемява се кръгът за самоосигуряващи се лица, планува се да продължи изплащането на лица до 14 година за родители в неплатен отпуск.

" Безработицата е на историческо ниско равнище - 4.1% , 3 млн. са работещите, които се обезпечават, преобладаваща част се генерират от селско стопанство, преработваща индустрия ", сподели още общественият министър.

Той не е издирван за присъединяване в нов кабинет, не би се присъединил, няма такива диалози , които да са водени. Зависи какви ще са цели, политика, екип, дълго време би трябвало да се обясняват, разясни Донев.
 Депутатите гласоподаваха
Депутатите гласоподаваха " за " повдигане на пенсиите, ГЕРБ/СДС се въздържаха

Минималната пенсия се подвига на 340 лева от 1 октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР