Няма ваксини, които да предпазват хората от инфекции от коронавируси,

...
Няма ваксини, които да предпазват хората от инфекции от коронавируси,
Коментари Харесай

Видоизменен вирус може да блокира коронавирусните инфекции

Няма ваксини, които да защищават хората от инфекции от коронавируси, в това число SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, или тези, които предизвикват SARS и MERS. Тъй като COVID-19 продължава да опустошава Земята, доста лаборатории по света работят върху разбирането на вируса и намирането на най-хубавата тактика за неговото прекъсване.

Тази седмица в mBio, списание на Американското сдружение по микробиология, екип от интердисциплинарни откриватели разказва обещаващ претендент за ваксина против вируса MERS. От началото на епидемията от MERS (Близкоизточен респираторен синдром) през 2012 година, починалите са повече от 850 души, а изследванията сочат, че вирусът има смъртност на случаите над 30%.

В нов документ откривателите допускат, че методът, който подхващат за ваксина против вируса на MERS, може да работи и против SARS-CoV-2. Методът за снабдяване на ваксина е РНК вирус, наименуван параинфлуенца вирус 5 (PIV5), за който се счита, че предизвиква положение, известно като кучешка кашлица при кучета, само че наподобява безопасен за хората. Изследователите прибавят спомагателен ген към вируса, тъй че инфектираните кафези да създават S, или шип, гликопротеин, за който се знае, че взе участие в MERS инфекции.

„ Ние знаем, че хората са били изложени на PIV5, само че наподобява, че това е безопасен вирус при индивида “, споделя педиатричният пулмолог и специалист по ковид Пол МакКрай, доктор от Университета на Айова, който управлява новото изследване дружно с вирусолога Биао Хе, лекар в университета в Джорджия.

„ PIV5 наподобява не провокира цитопатичен резултат. “ Вирусът MERS не може да се репликира при мишки, това е тест на имунизацията МакКрай, създаден модел при мишки, който имитира човешки инфекции. Мишките са генетично проектирани да експресират DPP4, протеин, употребен от вируса MERS като входна точка за човешките кафези.

Лабораторните проби демонстрират, че една доза от имунизацията, дадена интраназално, дейно провокира инфектираните кафези да създават S протеин, който от своя страна задейства имунните отговори против протеина в животинския гостоприемник.

Четири седмици откакто мишките са получили имунизацията, те са били изложени на варианта на вируса MERS. MERS вирусът се ползва също на групи мишки, които са получили друга PIV5 ваксина – една без гените за S протеина – или интрамускулна ваксина с инактивиран MERS вирус.

Всички мишки са ваксинирани с модифицирания PIV5 вирус, претърпял MERS вирусна зараза. За разлика от това, друга група мишки са ваксинирани с PIV5, без S да почине от инфекцията. Интрамускулната ваксина на инактивиран вирус MERS пази единствено 25% от мишките от смъртоносна зараза. Мишките, които са получили инактивиран вирус MERS, демонстрират над междинните равнища на еозинофили, бели кръвни кафези, които демонстрират зараза или инфектиране. Тази връзка поражда угриженост за сигурността на инактивирания MERS вирус като евентуална ваксина, споделя той. Изследването демонстрира, че интраназална, основана на PIV5 ваксина е ефикасна против MERS при мишки и би трябвало да бъде изследвана за капацитета й против други рискови коронавируси, в това число SARS-CoV-2.

„ Интересуваме се от опцията да използваме вируси като носители на генна доставка “, споделя МакКрай, който също е проучил сходни тактики като метод за лекуване на муковисцидоза. Сега, сходно на сътрудниците по света, МакКрай и екипа са съсредоточили своите старания за изследователска работа върху SARS-CoV-2, предприемайки опити с мишки и модели на инфекции и тестване на ваксини.

Намирането на ефикасна ваксина против ковид, който предизвиква COVID-19, е съревнование против времето, сподели МакКрай.
„ Сто % от популацията няма да бъде изложено на вируса за първи път, което значи, че ще има повече хора, които ще се заразят, когато се появи още веднъж “, сподели той. „ Все още не знаем дали хората получават дълготраен имунитет от инфекцията SARS-CoV-2, тъй че е значимо да помислим за методите за отбрана на популацията. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР