Няма увеличение в броя на домовите кражби спрямо година по-рано.

...
Няма увеличение в броя на домовите кражби спрямо година по-рано.
Коментари Харесай

Как да защитим дома си?

Няма нарастване в броя на домовите обири по отношение на година по-рано. Това разяснява в ефира на Нова телевизия Марио Киричков от Столична дирекция на вътрешните работи. Причината за това са по-адекватните ограничения, които хората подхващат за защита на жилищата си.

„ Хората, които най-често вършат опити за домови обири, са необразовани до приблизително образовани, без трудов стаж и със закостеняло незаконно самосъзнание”, посочи Киричков.

Въпреки ниското обучение обаче, представителят на Столична дирекция на вътрешните работи изясни, че обирджиите намират време да се образоват по какъв начин да преодолеят избран вид ключалка.

По празниците Киричков уточни, че органите на реда чакат активизиране на контингента. По този мотив Столична дирекция на вътрешните работи ще предприеме дейности по предварителна защита на домовите обири и различен тип закононарушения.

Той разяснява и кражбите на коли, като посочи, че се регистрира понижение и при този вид закононарушения.

За да се спасят от ужаса да заварят жилището си разрушен, хората търсят разнообразни разновидности с цел да отхвърлен и откажат крадците. Не всички обаче разчитат единствено на ключа, шпионката и стабилната врата. Все повече са тези, които отделят от месечния бюджет за профилирана защита. Ако до преди години се смяташе, че жилищата на ниските етажи са по-застрашени от обири, в този момент обстановката не е такава. Престъпните групи, изключително в случай че са добре проведени, възнамеряват обира по този начин, че да могат да се отдръпват бързо при положение на непредвидена обстановка.

„ Обикновено на по-ниските етажи се цели безпроблемно навлизане през отключени порти, прозорци. На по-високите етажи проникват по-специализирани незаконни групи”, изясни началникът на група „ Престъпления срещу собствеността “ в ОД на Министерство на вътрешните работи - Благоевград” ст. инсп Иван Гераков.

В благоевградския район в последните два месеца бяха регистрирани две крупни обири – в Благоевград и Дупница. Общата отмъкната сума е към 1 милиона лв.. Работи се по версия за проведена незаконна група, като и двете обири са от жилища на високи етажи.

100-процентова отбрана от крадци не съществува, по тази причина от полицията поучават жителите да не държат огромни суми пари в домовете си.

„ Както и полезности, без значение дали имат добре укрепени каси, с положителни заключващи механизми, тъй като знаем, че има профилирани групи, които са тясно профилирани в безпроблемното навлизане в жилищата и отключването на този тип каси”, предизвести ст. инсп. Гераков.

Опасността да станем жертва на домашна кражба се усилва към празниците, демонстрира практиката. От полицията поучават да се внимава с интензивността в обществените мрежи, когато заминем на отмора.

„ Да не споделят в обществените мрежи фотоси или постове, които да подсказват за тяхната локация. Това би притеглило вниманието на незаконните групи, които биха набелязали техните жилища”, уточни началникът на група „ Престъпления срещу собствеността “ в ОД на Министерство на вътрешните работи – Благоевград.

Нещо доста значимо – в случай че усетите наличие на апаш, до момента в който сте у дома, по-добре е да не се пробвате да реагирате, тъй като това може да се окаже доста рисково.

„ Не бихме дали подобен съвет, по-скоро навреме да се потърси помощ от органите на Министерство на вътрешните работи, да се подаде сигнал и да се опита да види колкото се може повече елементи по отношение на профила на причинителя, бъдещо отдръпване и да чака идването на органите на МВР”, сподели инсп. Гераков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР