Няма увеличение на броя на пациентите ни. Наблюдава се обща

...
Няма увеличение на броя на пациентите ни. Наблюдава се обща
Коментари Харесай

Психиатърът д-р Емил Грашнов за Фрог: Няма увеличаване на пациентите ни, високо е нивото на стрес у хората

Няма нарастване на броя на пациентите ни. Наблюдава се обща неуравновесеност и повдигане равнището на напрежението. От психиатрична позиция не виждам какви превантивни ограничения могат да се вземат занапред. Човешката душeвност е устойчива и хората бързо ще влязат в темп след пандемията. В Националния действен щаб и Медицинския комитет няма психиатър.
Това споделя психиатърът доктор Емил Грашнов, шеф на Центъра за психологично здраве - София област.

- Д-р Грашнов, като психиатър по какъв начин ще коментирате този боязън и тази суматоха сега от ковид?

- От психиатрична позиция няма увеличение на броя на пациентите постъпили на лекуване. Но има нещо като сходство на всеобщо неуравновесеност от непрекъснатото говорене и непрекъснатото плашене. Чувства се наклонност за увеличение на общото равнище на стрес у хората. В началото имаше императиен темперамент на предизвестията от Световната здравна организация, с която здравните служби по света се преценяват. И не може да се гледа с лека ръка на техните предизвестия.

- Наблюдават ли се отключване на някакви психологични проблеми, откакто във въздуха витае опасността от COVID-19?

- Една пациентка постъпи при нас и се оплака, че е инфектирана с ковид. Каза, че има температура и други измислени аргументи. Това е особено за хората с психологични проблеми. През другите столетия те свързват своите недоволства с разнообразни закани. Едно време това са били заканите с вещици, дяволи и други В наше време към този момент заканите са свързани с електричество, паранормални феномени, извънземни и така нататък

- Какво ще препоръчате вие като психиатър, с цел да се преодолее този стрес и суматоха у хората?

- Много е мъчно да се реагира и работи в естествен режим, както действаме нормално. С хапчета няма да стане. По-добре хората да се овладеят и като се съблюдават подхванатите ограничения, да се преодолее тази опасност и се върнат към естествения живот.

- Трябва ли да се вземат превантивни ограничения от психиатрична позиция за здравето на хората, откакто пристигна краят на пандемията?

- От психиатрична позиция не виждам какви превантивни ограничения могат да се вземат занапред. Преди всичко трява да се съблюдават ограниченията за отбягване на инфекцията. Според мен човешката душeвност е много устойчива и откакто премине пандемията, хората бързо ще преминат към естествения си темп на живот. По-скоро опасността е за хората с психологични разстройства. Възможно е тяхното психологично здраве да се утежни.

- Според вас трябваше ли да се сътвори и Медицински комитет, откакто работи Национален действен щаб за битка с ковид?

- Няма неприятно. Мисля, че хората и в комитета и в щаба са задоволително способени от здравна позиция, а не от политическа или друга някаква.

- А има ли психиатър в тия два щаба?

- Няма психиатър към този момент, доколкото знам. Гледах първия брифинг на медицинския комитет и в него професор Коста Костов загатна нещо за психолог. Но няма психиатър.

Разговаря: Красен Костадинов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР