Няма срок по Конституция, в който да се представи структура

...
Няма срок по Конституция, в който да се представи структура
Коментари Харесай

Орлин Колев: Нищо фатално няма да стане, ако Главчев не успее да създаде правителство

Няма период по Конституция, в който да се показа конструкция и състав на Министерския съвет от номинирания за длъжностен министър-председател, само че едноседмичният период, който е открил президентът, е належащо да се съблюдава.

 

Това разяснява в ефира на Дарик преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

На въпроса какво ще стане, в случай че Димитър Главчев не успее да сътвори държавно управление, съгласно конституционния специалист – нищо съдбовно.

Изпълнителната власт ще бъде упражнявана от държавното управление в оставка на акад. Николай Денков и даже и да няма определено служебно държавно управление, това не е опрощение да не могат да се провежда избори, уточни Колев.

“Ако приемем, че изборите за Европейски парламент са на 9 юни, изкарваме от 9 юни два месеца и стигаме до датата 9 април. По Изборния кодекс е двумесечен период и там няма на практика опцията да се провеждат в по-кратък период ”, сподели Колев.

По думите на Колев главната цел е не да се сформира служебно държавно управление, а да се предизвикат нови парламентарни избори, “на които суверенът да успее да конфигурира ново парламентарно болшинство, което да излъчи ново постоянно държавно управление ”.

Във връзка с формираните по претенции на президента Румен Радев и на 48 депутати конституционни каузи, свързани с поправките в главния закон, признати от 49-ото Народно събрание на 20 декември м. година, Колев разяснява: “Към тази дата Конституционният съд няма да се произнесе с решение. Към момента тече към момента срокът, в който лицата, към които Конституционен съд се е отнесъл, следва да подават мнение по импортираните претенции за оповестяване на противоконституционни част от наредбите. Така или другояче Конституционен съд няма да се произнесе в този период. Отделно стои въпросът за това по какъв начин следва да се подходи и в случай че вероятно Конституционен съд прогласи противоконституционност на някои от промените, кои от текстовете следва да се приложат. Имаме нееднозначно мнение в доктрината – някои смятат, че се възвръща предходното конституционно състояние, други смятат, че имаме нормативно открит пропуск ”, разяснява Колев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР