Няма справедливост, няма мир!“ крещят пропалестински демонстранти, движещи се през

...
Няма справедливост, няма мир!“ крещят пропалестински демонстранти, движещи се през
Коментари Харесай

Справедливост или мир, но не и двете

Няма правдивост, няма мир! “ крещят пропалестински стачкуващи, движещи се през градове в Европа и Съединени американски щати. Те скандираха тези думи и ги носеха нагоре върху плакати на митинги от 7 октомври, когато гневната офанзива на Хамас против Южен Израел предизвика продължаващото заличаване на Газа от Израел.

Това не е нов слоган, само че е доста подобаващ за нашето време. Има избран темп, маршируващ каданс, който работи като апел и отговор, с цел да поддържа навалица от стачкуващи. Отидох на няколко марша денем, когато се скандираше лозунгът и го взех самичък: „ Няма правдивост, няма мир! “ Въпреки че съдържа най-малкия намек за опасност - в случай че ние не получим правдивост, вие няма да получите мир - кой би могъл да възрази, в действителност?

Справедливостта и мирът са положителни неща. Спиноза, великият мъдрец на Просвещението, категорично ги свързва: „ Мирът не е липса на война, той е добродетел, положение на мозъка, податливост към доброжелателност, убеденост, правдивост. “ Мартин Лутър Кинг също: „ Не може...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР